Direktøren for det hele

møt den nye direktøren på Kulturhistorisk Museum i Oslo, danske Rane Willerslev. For første gang snakker han om flytting av vikingskipene og hvilket syn han har på bygging av nytt museum

Kulturhistorisk museum
Foto: Dang Trinh / NRK

- Hele diskusjonen om et nytt museum overser hvor utrolig flott denne bygningen er, sier den nye direktøren på Kulturhistorisk Museum i Oslo, Rane Willerslev. I Museum snakker han for første gang om hvordan han ser på den fastlåste striden om flytting av vikingskipene fra Bygdøy, og planene om et nytt museum på Sørenga. Willerslev vil ha en delt løsning, med revitalisering av Historisk Museum i sentrum av Oslo og beholde vikingskipene der de er, i Vikingskipshuset på Bygdøy.

Et tempel for kunnskap

Den nye direktøren vil beholde Historisk Museum og fornye utstillngene og restaurere huset.

Den nye direktøren vil beholde Historisk Museum og fornye utstillngene og restaurere huset.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– I min optikk, der hører bygningen og skipene sammen. Og jeg mener man må tenke seg meget, meget grundig om før man flytter skipene ut av den bygningen. Skipene og huset hører sammen, det skaper energi, de forsterker hverandre. Man har skapt et underverk som er vanskelig å gjenskape hvis man skulle flytte skipene et annet sted, sier Rane Willerslev. På samme måte som den danske sosialantropologen fra Århus roser Vikingskipshuset har han også mye godt å si om det mer enn hundre år gamle Historisk Museum i Oslo. – Det er et tempel for kunnskap, en fantastisk bygning. Men den er jo ødelagt. Mange ombygninger med senkede tak og lettvegger, kontorer og provisorier har påprakket en middelmådighet på denne perlen av en bygning, sier Willerslev.

Revitalisere

Rane Willerslev tilbrakte 12 måneder på flukt fra den russiske mafia. Her sammen med Yakugirene i no

Rane Willerslev tilbrakte 12 måneder på flukt fra den russiske mafia. Her sammen med Yakugirene i nord-Sibir.

Foto: Privat

Og istedenfor å bygge et nytt milliardmuseum på Sørenga vil han pusse opp og gjenskape Historisk Museum som et rent utstillingssted. - Kanskje man kan bygge et nytt magasin i grunnen under museet og kontorene må vi flytte et annet sted. Også på Bygdøy vil Willerslev bygge nytt. Der ser han for seg at arkitekt Arnebergs opprinnelige byggetrinn to, som aldri ble realisert, skal gjennomføres. – Det vil også være naturlig med et samarbeid med Norsk Folkemuseum på visse områder. Vi har skipene og de har stavkirkene, sier den nye direktøren.

Nye løsninger

Rane Willerslev er antropolog, her i fullt pelsjegerutsyr fra sin ekspedisjon til Sibir.

Rane Willerslev er antropolog, her i fullt pelsjegerutsyr fra sin ekspedisjon til Sibir.

Foto: Kunsthistorisk Museum

I Museum forteller han også om hvordan de eksisterende utstillingene skal revitaliseres og endres. - Jeg har heldigvis fått klarsignal fra Universitetsstyret om å lete etter nye løsninger, kanskje jeg skal si mer realistiske løsninger, sier Willerslev, som mener hele Kulturhistorisk Museum har stått på vent i mange år mens byggesaken har vært fastlåst. – Beskjeden jeg har fått fra styret er: vær kreativ og farlig og få noe ut av de bygningene dere har. Og det har jeg tenkt å ta fatt i, sier direktør Rane Willerslev.

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 14/1 kl. 16.03 og søndag 15/1 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.