Hopp til innhold

Digitalt Museum

Hør om den digitale revolusjonen i museumsnorge, og bli med på et besøk bak kulissene i Digitalt Museum.

Slik kan en startside se ut på norges største museum, med 380 tusen unike brukere i 2011!
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

- Det usynlige blir synlig, sa Kulturrådets direktør Anne Åsheim da en splitter ny versjon av Digitalt Museum ble åpnet for kort tid siden. Den digitale revolusjonen i museumsnorge har gått fort de siste årene. I fjor var det 380 tusen unike brukere på ”Norges største museum” og trafikken er økende. Siste nytt er full tilgang til tusenvis av fotografier og automatisk kobling med Wikipedia.

Åpent

I magasinet på Norsk Folkemuseum : F.v Frederikke Bang Lysgård, Jon Birger Østby og Tove Wefald Pede

I magasinet på Norsk Folkemuseum : F.v Frederikke Bang Lysgård, Jon Birger Østby og Tove Wefald Pedersen.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Tidligere var de enorme samlingene i museenes magasiner forbeholdt forskere og museenes egne ansatte. Nå er det lagt ut mer enn èn million bilder og beskrivelser av gjenstander, bygninger og historiske fotografier, sier Jon Birger Østby. Han har vært med på digitaliseringen helt siden den spede starten på tidlig 1980-tall og gleder seg over suksessen. – Jeg tror det viktigste er at museene har begynt å tenke annerledes på det å dele sin kunnskap, sier Østby. Dessuten ønsker vi at publikum skal kommentere bilder og gjenstander og kanskje gi viktige og utfyllende opplysninger, sier han.

Inviterende

electronic circuit board

Elektronisk kretskort.

Foto: Jakub Pavlinec / Colourbox

Programvaren bak Digitalt Museum er utviklet av museenes eget selskap, KulturIT , og det kommer stadig nye måter å bruke sidene på. Lewi Nordby er leder for KulturIT og forteller at det nå er 85 museer som har åpnet sine digitaliserte magasiner for brukerne. – Men det er plass til mange flere. Den tekniske plattformen er tilgjengelig for alle, og nå er det opp til museene å tørre å ta steget ut i den digitale hverdagen, sier Nordby. På Digitalt Museum finnes også dramatiserte, små fortellinger med video og lyd, hvor både museer og privatpersoner kan bidra med sine historier.

For alle

Du kan nå selv be om å få se konkrete gjenstander. Her representert ved en ølbolle.

Du kan nå selv be om å få se konkrete gjenstander. Her representert ved en ølbolle.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Og så håper vi jo at publikum ikke vil nøye seg med å se på samlingene våre på dataskjermen, sier avdelingsleder Tove Wefald Pedersen på Norsk Folkemuseum . – Nå kan hvem som helst sjekke hva vi har på internett og så gjerne komme hit for å be oss hente ut konkrete gjenstander fra magasinet. Før var dette forbeholdt forskere og spesialister, men nå håper vi at også vanlige brukere vil benytte den muligheten, sier Wefald Pedersen.

Fersk historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 18/2 kl. 16.03 og søndag 19/2 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.