NRK Meny
Normal

Sport, språk og Sofia Loren

Sylfest Lomheim er ikke bare opptatt av språk. Hør den tidligere direktøren for Språkrådet velge radiominner i ”Dette vil jeg dele”.

Sylfest Lomheim

Sylfest Lomheim er gjest i 'Dette vil jeg dele...' på NRK Gull.

Foto: NRK

Sylfest Lomheim har en lang karriere bak seg som blant annet språkkonsulent og programskaper i NRK, direktør for Språkrådet og som politiker. Men det er ikke bare språk som dukker opp når han skal velge minner fra NRKs arkiver.

Hør Sylfest Lomheim velge sine radiominner i "Dette vil jeg dele...". Programleder: Ingegerd Henriksen. Produsent og tekniker: Stein Nybakk.

Sofia med lårene

Hallgeir Brenden og Sophia Loren i 1956.

Halgeir Brender viser gullmedaljen sin til Sofia Loren.

Foto: Scanpix / Scanpix

Språkviteren er en stor sportsentuasiast, og en av hans store sportshelter er langrennsløperen Hallgeir Brenden som vant to OL-gull. OL i Cortina i 1956 husker han spesielt godt. Da var han bare ni år, men et bilde gjorde stort inntrykk på unggutten. Brenden hadde akkurat fått sin gullmedalje. Da kom datidens store diva Sofia Loren og satte seg på fanget til den smålåtne tømmerhoggeren fra Trysil.
- Han var ikke noen stor mann, hun var minst like stor som ham. Denne velfriserte, skinnende skihelten og Sofia på fanget hans. Jeg har det på netthinnen fortsatt. Hun hadde et stort og luftig hår, hvite tenner og et kraftig smil. De vippene og de skråstilte øynene. Lår hadde hun også! Det var Sofia med lårene. Så yppig og flott!

Første tur til Oslo

Det var på den tiden at asfalten omrent ikke hadde kommet til Sogn, at den 18-årige Sylfest besøkte Oslo for aller første gang. Han hadde aldri vært utenfor Vestlandet, men høsten 1963 ble han valgt som en av tre til å representere Sognal Gymnas i spørrekonkurransen ”Hvem vet mest” i kringkastingen Oslo. Laget fikk billetter og reiste med nattoget. Klokken syv neste morgen var de fremme.
- Vi gikk fra Østbanen oppover Karl Johan mot Slottet. Da skal jeg si at nakken var bratt da vi så oppover mot husene. Det var stort. Det husker jeg enda.
Laget klarte å komme til kvartfinalen, men dette ble ikke Sylfests siste besøk i NRK. Bare noen år senere vandret han ut og inn av det hvite huset på Marienlyst både som programskaper og språkkonsulent.

Hør flere programmer i serien: Dette vil jeg dele...


«Dette vil jeg dele... Gjest: Sylfest Lomheim» går mandag 16. mai på NRK Gull. Reprise søndag 22. mai.