Norgeshistorien ved Yngvar Ustvedt

Gjennom 100 programmer speiler Yngvar Ustvedt Norgeshistorien i serien "Dette er Norge 1900-2000".

Fra åpningen av Bergensbanen i 1909

Fra åpningen av Bergensbanen i 1909.

Foto: SCANPIX

Radioserien er en storsatsing fra 1999 som fokuserer på vanlige folks hverdag gjennom forrige århundre. Gjennom 100 programmer har historiefortelleren Yngvar Ustvedt funnet fram til hverdagsepisodene du ikke finner i historiebøkene.

Hverdagsrevolusjon

Yngvar Ustvedt

NRK-veteranen Yngvar Ustvedt har laget en 26 timer lang presentasjon av vårt århundre gjennom 1.100 lydkutt fra NRK-Radio.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Intet annet århundre har så mye spennende å by på som det vi lever i nå, uttalte Ustvedt til Programbladet da han begynte arbeidet med den gigantiske radiosatsingen: - Tenk deg hvilken hverdagsrevolusjon det har vært. Og vi har øyenvitneskildringer til alt. Vi har snakket med dem som opplevde at strømmen kom til byen, at innlagt vann ble normalt, nordmenn som lå i skyttergravene under den første verdenskrigen og dem som opplevde nøden og rasjoneringen her hjemme under den andre verdenskrigen.

Fra NRKs arkiver

Ideen til Ustvedt var å belyse Norges nære historie på en morsom og underholdende måte - men som også skulle holde vitenskaplige mål. Han tilbrakte over et år i NRKs arkiver for å finne stoff til kjempeserien som gikk ukentlig fra september 1998 og frem til nyttårsaften 1999. Gjennom autentiske opptak kan man møte flere tusen mennesker fra alle lag av befolkningen. Noen av temaene som blir belyst er sport, underholdning, litteratur og politikk. Serien formidler de viktigste begivenhetene i vårt land i forrige århundre, fortalt av den vanlige mann og kvinne.

Hver torsdag sender NRK Gull to nye episoder av Yngvar Ustvedts serie om det norske samfunn fra 1900 til år 2000.