Det latterlige alvor

Arthur Arntzen rundet 70 år i år. Julaften møter vi den folkekjære humoristen på NRK P1 hvor han forteller om barndom, oppvekst og livet med Oluf i samtale med programleder Kjetil Lillesæter.

 

Arthur Arntzen som Oluf
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Arthur Arntzen og Kjetil Lillesæter

Arthur Arntzen og Kjetil Lillesæter.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK

 Egentlig er han journalist, men det er som forfatter og skuespiller han er mest kjent. Med karakteren Oluf Rallkattli han har blitt landskjent og allemannseie i hele Norge. Han har også skrevet flere bøker, og på radio og fjernsyn har han kommentert ulike slags samtidsfenomen med en høyst personlig og frittalende nordnorsk vri.

Mye mer enn Oluf

I samtale med programleder Kjetil Lillesæter forteller han ikke bare om Oluf, men også om alt det andre som har preget livet hans gjennom 70 år.

Arthur Arntzen er oppvokst i fattigslige kår i Tromsdalen. Her var det ungdomslaget Freidig som kom tiol å bli svært avgjørende for den retningen livet han tok. Her traff han både sin kone, og skikkelsen Oluf så dagens lys.

Oluf og Tore Skoglund

Oluf og Tore Skoglund.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Den harselerende og selvironiske Oluf som har fått hele Norge til å riste av latter. Mest kjent er kanskje episoden "Farskapssaken", hvor Oluf og Tore Skoglund som lensmann fikk latterkrampe i en TV-overført oppsetning med Asle Myrvoll som Olufs enfoldige sønn Lars.

Vemod etter Oluf-opptredener

Han forteller at nervepåkjenningen foran opptredene som Oluf var så stor at han ofte kastet opp i forkant av forestillingene. Etter at showet var over, ville han snarest mulig tilbake til hotellrommet hvor han koblet av med et glass melk, to brødskiver med syltetøy og med å lytte til opptak av Ønskediktet på radioen.

- Jeg kan ikke forklare hvorfor dette vemodet kom over meg etteropptredene som Oluf, men slik var det, sier Arthur Arntzen.

Hør programmet her eller i NRK P1 julaften kl 19.03. Programmet ble sendt første gang 1. mai i år.