NRK Meny
Normal

Den skikkelige våren

Landet rundt lengter vi etter vår. Og den er på god gang etter en kald og snørik vinter mange steder.. Hør om våren i Hardanger for snart 50 år siden.

Liss nyter sola, og fruktblomstringen i Hardanger
Foto: NRK

I mai 1962 reiste daværende NRK-reporter Jan Frydenlund til Lærdal i Hardanger for å jakte på den skikkelige våren. Han slår av en vårprat med Per Severin Hjermann, tidligere bonde og stortingsmann, - men nå "bare" kårkall...

Blomstring

Frukttrærne blomstrer og naturen er i rute dette året. Hjermann er ferdig med våronna. for lere uker siden. Men kan også fortelle med sitt fargerike språk om andre sider av våren, om bekkene som med ekstra stor kraft kan drive saga. Og fuglene, orreleik og en evig sang.

Laksen

En del av våren og høydepunkt for mange. er selvfølgelig at laksen kommer opp i elva. Her gjelder det Lærdalselva og gytegrunnene der er spesielle, mener Hjermann. Det trekker også sjø-ørreten opp i elva

Husdyra

Så er det tid for å komme seg til seters. Først skulle de til "vårstølen". Senere skulle de til nye beitemarker.

Og sånn går praten med en språkmektig og god forteller en maida g for snart femti år siden i Lærdal...

Har du digitalradio, serverer NRK Gull døgnet rundt. NRK P2 gir deg perler fra NRKs innholdsrike arkiv hver søndag kl. 07.03. Programmet er ved Øystein Saxvik.

NRK Gull i P2