NRK Meny
Normal

Den norske Epledagen

17. oktober er den norske Epledagen har Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker bestemt.. Hvordan sto det til med epledyrkinga for 20 år siden?

Eple
Foto: Linda Bjørgan / NRK

I NRK Gull i P2 skal vi høre et utdrag fra en Landbrukshalvtime høsten 1990. Der snakker Steinar Brauteset med dyrkere og andre fagfolk om situasjonen for norske epler og pærer høsten for tjue år siden.

Epler nå

I følge Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, er årets eplesessong sent ute. Det var en kald vår og forsommer og blomstringen kom i gang to uker senere enn vanlig. Men avlingene blir likevel gode og kvaliteten veldig fin.

Over 12 kg hver

Det samme opplysningskontoret kan fortelle at vi her i landet spiste nesten 60. 000 tonn epler i fjor, - drøyt 12 kg hver. Det er bare bananer vi er mer sultne på av frukt her til lands...

Epler da

Men i Landbrukshalvtimen en høstsøndag for 20 år siden, var dyrkere, politikere og andre fagfolk svært opptatt av forholdet mellom norskdyrket og importert frukt. Men også den mer hverdagslige situasjonen i norske frukthager blir det pratet om.

Har du en digital radiomottaker, serverer NRK Gull godbiter fra NRKs ufattelig innholdsrike arkiv, døgnet rundt, om du ønsker.