NRK Meny
Normal

Comeback for tidligmusikken i NRK

Etter en sesong med høy vibrato-faktor på P2 på søndagsettermiddagene, er Musikkantikk på nytt på lufta.

Luttenist

Jean de Reyn: luttenist (ca. 1630)

Som oppladning til åpningen av den nye operaen i Oslo, har P2 sendt Operaguiden siden ifjor høst. Nå er operaen åpnet og operahistorien er gjennomgått fra A-Å i P2, fra Monteverdi til Kverndokk - og det er tid for Musikkantikk igjen. Historien til Norges eneste tidligmusikk-program fortsetter dermed på 15. året. Programledere blir Halfdan Bleken, Andreas Johnson og Eystein Sandvik.

Musikkantiks redaksjon

Fr.v: Halfdan Bleken, Andreas Johnson, Eystein Sandvik

Foto: Espen Eriksen

Den klassiske musikkens viagra

er tidligmusikken og den såkalte tidligmusikkbevegelsen (se under) blitt kalt. Så har den da også vært en av de viktigste inspirasjonskildene for det klassiske musikklivet gjennom de siste 100 årene. Vi snakker altså om den delen av musikklivet som går i bresjen for historiske instrumenter og historisk fremføringspraksis i tolkningen av historisk musikk.

Fra gregorianikk via renessanse og barokk til Stockhausen

Karlheinz Stockhausen

Karlheinz Stockhausen

Pave Gregor den store og Den hellige ånd

Den gregorianske sangens oppfinnere (Anonym fra 900-tallet)

Fra å være en undergrunnsbevegelse, har tidligmusikkbevegelsen vokst til å bli en kunstnerisk maktfaktor, og den er blitt svær. Før var tidligmusikk renessane og barokk, idag favner den all historisk-autentisk fremføringspraksis og all historisk musikk. Så hvis noen gir seg i kast med Karlheinz Stockhausens elektroniske musikk fra 1970-tallet med autentiske båndmaskiner og tonegeneratorer, så er det altså stoff for Musikkantikk, som for lengst har laget programmer om 1900-talls-ikonet Arnold Schönberg.

Skitt og kanel

Tidligmusikk-begrepet er ikke bare omfattende, det er også utflytende og feltet er svært. Og det igjen betyr at både hummer og kanari, skitt og kanel, etterhvert seiler under tidligmusikkens flagg. Det er derfor all grunn til å følge feltet med journalistiske argusøyne. Og det gjør Musikkantikk - og P2.

Skjønnhet og sprell

Det utelukker imidlertid ikke store musikkopplevelser. Tidligmusikkbevegelsens gjenoppdagelse av glemte musikalske gullskatter, og de fantastiske historiene som ofte er knyttet til musikken og taler gjennom den, vil fortsatt være hovedfokus for Musikkantikk. Freske sprell og utfall vil heller ikke mangle. Denne våren blir det blant annet erotiske blokkfløyte-toner fra 1600-tallets Nederland og pilegrimsferd sammen med to norske vindrikkende organister for å teste historiske orgler i attgløymte elsassiske landsbyer.

Musikkantikk. Søndager klokken 16.03, mandager 20.30 (reprise), på P2. Fra 20. april.