NRK Meny
Normal

Fire nye talenter klare for Virtuos

En slagverker, en fløytist, en cellist og en fiolinist skal knive om den andre finalebilletten NRKs solistkonkurranse Virtuos 2012.

Virtuos 2012: Delfinalister pulje 2

Klare til dyst i andre delfinale i Virtuos 2012: Fra venstre Stian Sopp, Andreas Digranes Lamo, Sandra Lied Haga og Laurens Weinholdt.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Det ble trompetisten Hans Marius Andersen som kapret den første finaleplassen i NRKs store solistkonkurranse Virtuos. På søndag skal fire nye klassiske talenter knive om internasjonale karrieremuligheter og 100 000 kroner.

Når programleder Espen Beranek Holm åpner dørene i Store Studio er det fire målbevisste talenter som skal overbevise et kresent dommerpanel. I juryen sitter bratsjist Nora Taksdal, pianist Helge Kjekshus, dirigent Cathrine Winnes Trevino, og NRKs juryformann Arild Erikstad.

Stian Sopp (18) - slagverk

Stian Sopp

Stian vil blir solist, og jobbe med barn.

Stian kommer fra Biri og har spilt siden korpset i barneskolen. Nå går han i tredje klasse på musikklinja ved Gjøvik videregående skole. I tillegg følger han talentutviklingsprogram ved Norges Musikkhøgskole, og sitter i i fylkesstyret i Elevorganisasjonen i Oppland. Han er politisk engasjert, og jobber med konfirmanter.

- Jeg er ambisiøs og jobber veldig hardt for å nå målet - å bli utøvende slagverker, og få solistjobber med orkestere. Ellers brenner jeg for å kunne undervise vanskeligstilte barn og ungdom i musikk, slik at de kan oppleve hvor fantastisk det er. Jeg ønsker å studere videre på Norges Musikkhøgskole eller i utlandet, gjerne USA, England, Frankrike og/ eller Kina.

Andreas Digranes Lamo (18) - fløyte

Andreas Digranes Lamo

Andreas vil studere i utlandet.

Andreas kommer fra øya Hundvåg utenfor Stavanger og går det siste året på realfagslinjen på videregående skole. Han begynte å spille som åtteåring, og har i flere år tatt privattimer ved universitetet i Stavanger. Nå får han musikkundervisning på talentutviklingsprogrammet Unge Musikere i Stavanger.


- Tiden går mye til musikk og skole, men jeg prøver å få tid til å være sammen med venner, og kanskje ta en joggetur også. Til høsten har jeg planer om å begynne å studere musikk, og hvis jeg får muligheten vil jeg gjerne studere i utlandet.

Sandra Lied Haga (17) - cello

Sandra Lied Haga

Sandra elsker musikk mest av alt.

Sandra kommer fra Oslo og begynte å spille som treåring - etterhvert også på Barratt Dues musikkinstitutt. Nå har hun Truls Mørk som lærer.


- Klassisk musikk er det beste jeg vet, og drømmen er å kunne leve av å gjøre det jeg liker aller best. En annen ting jeg elsker er å bade ute, gjerne fra mars til november. Uansett hvor jeg er, om det finnes et vann i nærheten bader jeg, fordi det gir meg en herlig frihetsfølelse. I tillegg har jeg alltid elsket å klatre i trær, noe som er morsomt, fordi jeg så og si aldri går i bukser - nesten bare i skjørt.

Sandra har spilt med flere orkestre, og vunnet Ungdommens Musikkmesterskap seks ganger. Hun har også fått internasjonale priser som Bahrenreiterprisen og Emcy-prisen i Heran International cello Competition, samt 1. pris og virtuosprisen i «Young Musician» i Tallinn.

Laurens Weinhold (17) - fiolin

Laurens Weinhold

Laurens studerer i Wien.

Foto: Kjetil Grøtte

Laurens kommer fra Sandnes, og begynte hos fiolinlæreren Isaac Schuldman som 11 åring. Nå går han på Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, der han studerer konsertfag/ magister fiolin.

Ved siden av å spille fiolin liker Laurens språk, samtidslitteratur, og folkemusikk. Han har en trio med Toshiyuki Kumagai (gitar) og pianisten Chihiro Ito som også akkompagnerer han i delfinalen av NRK Virtuos.

Laurens elsker samtidsmusikk, og den flamske komponisten Janpieter Biesemans har skrevet flere komposisjoner for ham.

For 2012 fikk Laurens tildelt stipend fra Ossiach Akademiet( Akademiet der Wiener Filharmoniker), hvor han skal studere og spille med Rainer Küchl og Albena Danailova, konsertmestrene fra Wiener Filharmoniker.

2. delfinale hører du i NRK P2 søndag 26. februar kl. 10.05. Programleder er Espen Beranek Holm.