Hopp til innhold

DAB+ tar over

Fra og med onsdag 2. oktober flyttes NRK Jazz og NRK Båtvær over på DAB+-plattformen.

Felix Peikli

Mange jazzelskere har oppdaget radiokanalen NRK Jazz. Vær obs hvis du hører den på en gammel DAB-radio - fra og med onsdag 2. oktober må radioen din støtte DAB+ skal den fortsatt by på forlokkende jazztoner. Som her fra Felix Peikli.

Foto: Ann Iren Ødeby / NRK

Det betyr at har du en gammel DAB-radio kan du miste disse kanalene. Finner du den ikke på en ny radio etter 2. oktober må du søke den opp på nytt.

Kun DAB+ i dag

DAB-teknologien ble oppdatert for noen år siden slik at det er den nye DAB+-plattformen som på sikt vil være den eneste som gjelder.

Alle DAB-radioer som er solgt i Norge de siste tre - fire årene støtter DAB+. Men de som anskaffet seg en DAB-radio tidlig kan få problemer med å ta inn hele det nye digitale radiotilbudet.

Les mer: Radioen blir heldigital

Nisjekanalene gradvis over

NRK flytter sine nisjekanaler gradvis over til DAB+. Radiokanalen NRK Sport er allerede kun å høre på DAB+.

Les mer: NRK Sport på DAB+ og nettradio

Fra og med 2. oktober 2013 blir altså Jazz og Båtvær flyttet over til DAB+. Fra årsskiftet vil både barneradioen NRK Super, ungdomstilbudet NRK mP3 og det samiske radiotilbudet på NRK Sápmi bli rene DAB+-kanaler.

Også via tv og nettradio

NRK Jazz kan du fortsatt også høre både som nettradio og via et fjernsynsapparat.

NRK Båtvær er et tilbud som lages i tett samarbeid med Meteorologisk Institutt.

Dette spesialværvarslet sendes på DAB-nettet i tre versjoner. Et varsel for kysten av Sør-Norge, et for Vest-Norge inkludert Trøndelag og et for Nord-Norge.

Les mer: Dette er NRK Jazz

Les mer: Dette er NRK Båtvær

Hør radio: NRKs radiospiller

Ingen endringer for hovedkanalene

Det skjer ingen flytting verken av NRKs hovedkanaler, P1, P2, P3 eller av P4 eller Radio Norge på kort sikt.

Det er først i 2017 når digitaliseringen av radioen er planlagt å være ferdig at FM-nettet slukkes og alt samtidig flyttes over til DAB+.

Mer brukervennlige DAB+-radioer

NRKs distribusjonssjef for radio, Petter Hox, beklager at en del radiolyttere med eldre DAB-radioer vil oppleve at nisjekanalene gradvis vil bli stumme på sine mottakere.

Han opplyser at DAB+ er kommet som en ny og bedre DAB-standard. Alle DAB-radioer som selges nå og om er solgt i Norge de siste tre – fire årene støtter både gammel og ny DAB-standard.

- Har du noen trøst å gi til de som sitter med digitale radioer som ikke støtter DAB+?

- Skjønner at noen ikke liker dette. Samtidig begynner det å bli tre – fire år siden slike radioer var å få kjøpt. Så dette begynner uansett å bli gamle radioer og det kan uansett lønne seg å investere i nye og mer brukervennlige radioer som støtter DAB+, sier NRKs Petter Hox.

Stort utvalg i radioer og adaptre

Prisen på nye radioer er også gått betraktelig ned og DAB-utvalget er blitt stort. Fra enkle, bærbare radioer til noen hundre kroner til større modeller med en rekke muligheter.

Å kjøpe seg et DAB-adapter er også en grei mulighet for å gjøre radioen digital. Det finnes slike adaptre både for bilradioer og hjemmeanlegg.

Særlig for bil kan et adapter være en enkel og grei måte måte å gjøre bilradioen digital på.

Ta et kanalsøk med jevne mellomrom

En særegenhet med alle DAB-radioer er at det er lurt å ta et kanalsøk eller "retune" radioen i ny og ne. DAB-radioen lagrer alle kanaler i minnet, men man må ha søkt opp kanalen en først gang.

Mari Hagerup

Mari Hagerup i Digitalradio Norge har jobben med å lose det norske folk inn i en ny radiotid. Hun sier DAB-radioen har blitt både billigere og enklere å betjene. - Husk å resette den innimellom for å få inn nye kanaler, sier hun.

Foto: Tore Guriby / DRN

- Folk ser ut til å glemme eller de vet ikke at de må gjøre en reinnstilling av radioen sin innimellom. Dette for å fange opp nye kanaler og andre endringer som blir gjort i sendenettet i utbyggingsfasen, sier informasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge.

Hun sier at et nytt kanalsøk sikrer at man får med seg hele radiotilbudet.

- Det skjer jo mye med radioen i disse dager. Digitaliseringen betyr at alle får et bredere radiotilbud. Mange tror at de ikke har dekning når de ikke finner radiokanalen på en digitalradio. Ofte kan løsningen være så enkel som å reinnstallere kanalene - gjøre et nytt kanalsøk. Det er jo svært enkelt på nye DAB-radioer, sier Mari Hagerup.

Flere kanaler kommer

En stor gevinst ved radiodigitaliseringen er at det blir plass til flere kanaler.

NRK lanserer to nye kanaler. Den første - NRK P1+ - kommer allerede onsdag 2. oktober.

NRK P1+ vil være et radiotilbud for et voksent radiopublikum. Her vil kjente og kjære radiostemmer som Hans-Petter Jacobsen, Viggo Valle, Kari Sørbø, Karin Wetlesen, Rune Alstedt og Erik Forfod bli å høre.

Les mer: Slik blir P1+

På nyåret kommer nok en ny NRK-kanal. En radiokanal som skal tlby et innhold som ligger mellom P1, P2 og P3 og være myntet på unge voksne.

Både P4 og flere andre lover også at de vil utvide sitt tilbud. Det betyr at snart kan norske radiolyttere velge mellom rundt 40 kanaler

Les mer: Alt om radiodigitaliseringen - dekning, adaptre, apparater - på radio.no

Nettradio, radio via tv eller DAB+ er framtiden

I 2017 er det planlagt at radiodigitaliseringen skal være fullført. Da slukkes etter planen FM-nettet og radiosignalene vil kun bli distribuert digitalt slik som tv-signalene ble heldigitale for noen år siden.

Fra da av vil du kunne høre norsk radio enten som nettradio, via et fjernsynsapparat eller en moderne DAB-radio.

Les mer: Klart for ny radiotid

Båt og Jazz til DAB+ nå

Er du en NRJ Jazz-hører eller båtmann som er vant til å sjekke været via NRK Båtvær må du altså allerede nå fra 2. oktober forsikre deg om at radioen du lytter til støtter DAB+.