Hopp til innhold

Chattanooga – Borgerkrigen del 2

Om norske soldater i Den amerikanske borgerkrigen. Del to tar bl.a. for seg det norske regimentet, 15.Wisconsin i stormen på Lookout Mountain i Chattanooga, Tennessee.

Sørstatskanonene på toppen av fjellet kunne skyte rett ned i Nordstatenes feltleir i Chattanooga und
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Norske soldater i den amerikanske borgerkrigen – del 2;

Restene av det norske regimentet 15.Wisconsin måtte trekke seg tilbake med store tap da opprørssoldatene fra sør knuste Nordstatshæren i slaget ved Chickamauga i Georgia i september 1863. Restene av Unionshæren forskanset seg ved jernbaneknutepunktet i Chattanooga, like over grensen til Tennessee og fikk stadig nye forsterkninger.

Store tap

Sørstatshæren med General Lee rykker fram.

Sørstatshæren med General Lee rykker fram.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

De mer enn seks tusen norske soldatene som hadde vervet seg som soldater i den amerikanske borgerkrigen var spredt på forskjellige feltavsnitt, men på tross av store tap samlet det seg flere hundre norske soldater i nordstatsleiren under Lookout Mountain. På dette høydedraget hadde sørstatshæren satt opp sine kanoner, og det er også der historiker Trond Svandal skildrer hvordan de norske soldatene, helt i front, oppildnet av selveste general Ulysses S Grant, stormet oppover fjellsidene.

Seierherrer

Uvirkelig vakker natur på Spotsylvanias ”dødsmarker”. Her fra ”Bloody Angle” hvor tusenvis av soldat

Uvirkelig vakker natur på Spotsylvanias ”dødsmarker”. Her fra ”Bloody Angle” hvor tusenvis av soldater ble drept, og hvor Grant og Lee møtte hverandre i strid.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Det var tåke og kaldt, angrepet kom helt overraskende, og soldatene så nesten ikke hva som skjedde. Men de vant ”Slaget over skyene”, sier Svandal, - og denne gangen uten noen tap. Slaget ved Chattanooga var begynnelsen på slutten for sørstatene, og i Museum følger vi med både general Robert E Lee og general Grant til de avgjørende og siste slagene i Virginia, blant annet på slagfeltet i Spotsylvania.

Feil side

Midt i dagens æreskirkegård bodde Robert E Lee i Arlington Mansion før krigen brøt ut. Han havnet på

Midt i dagens æreskirkegård bodde Robert E Lee i Arlington Mansion før krigen brøt ut. Han havnet på feil side i krigen og kunne aldri vende tilbake.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Vi besøker også sørstatsgeneral Lees hjem på Arlington utenfor Washington, hvor hans store mansion står den dag i dag, midt inne i æreskirkegården. – Lee fikk tilbud om å bli leder i Nordstatshæren, men valgte sin hjemstat Virginia. Dermed kom han på opprørernes side, og kunne aldri vende tilbake til familiens hus. Der er det nå mer enn 300 000 krigsgraver, og mange tusen av dem er fra Den amerikanske borgerkrigen. Dette er program nummer to i Museums reportasje om de norske soldatene i Den amerikanske borgerkrigen.

Spennende historier får du i Museum, NRK P2, lørdag 3/12 kl. 16.03 og søndag 4/12 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.