NRK Meny
Normal

Cellosolist i storform

Sprell levende Øystein Birkeland møtte et anonymt SSO Samtid under Stavanger Kammermusikkfestival onsdag.

SSO Samtid er Stavanger Symfoniorkesters eget samtidsmusikkensemble, og de fremførte to av verkene på konserten i Stavanger Domkirke i går.

Det er fritt frem for sakrale stemninger mellom Stavanger Domkirkes høye, blåtonede buer og solide steinvegger. Og musikerne i SSO Samtid tok oppgaven med Magnar Åms ”Studie over en folketone fra Luster” (1976) på høyeste alvor, der de satt under prekestolen. Et skjørt verk, holdt oppe av troen på den gamle melodiens bæreevne, i møte med konfliktfylte motstemmer.

Holdt igjen

Det skar seg aldri i linjespillet. Teknisk satt det prikkfritt under ledelse av den unge norske dirigent Peter Szilvay. Men det var som om ingen i ensemblet helt turde ta initiativet til ta konflikten mellom stemmene helt ut. Og er det noe dette enkle stykket trenger, så er det nettopp å la utropene og den inderlige bønnen få klinge fritt ut mellom søylegangene, også pausene mellom dem!

Men det var som om klangen ble holdt igjen der fremme, mellom musikerne på podiet.

Fylte rommet alene

Men så slapp det hele løs. Solist Øystein Birkeland fylte kirkerommet alene med sin rastløse og sprell levende innledning i Rolf Wallins cellokonsert ”Ground” (1996). Dette er musikk Birkeland kan, og det satt i de tyve minuttene stykket varer, for hans del.

Igjen ble Stavanger Symfoniorkesters samtidsensemble for anonyme til å gi solisten den nødvendige rammen, bestående av vekselvis klangskyer medhårs, vekselsvis utbrudd mothårs. De forble pene kulisser til solistens kamp for å kvitte seg med rastløsheten, for så å få falle til ro til slutt.

Sødmefylt klarinett

Så overtok et festivalsammensatt ensemble, med en av gjengangerne fra kammermusikkrepertoaret; Schuberts lyse Oktett i F-dur, op.166. Det er et nesten timeslangt, dundynemykt stykke, og den karakteren ble tydelig vektlagt av sødmen i Hans Christian Bræins klarinettone, i sobert samspill med sine blåserkolleger.

Det ble mer glimtvise øyeblikk hvor hele ensemblet samlet seg om dette, men det er disse øyeblikkene vi går på kammermusikkfestival for å oppleve. Da vi var kommet til siste sats var alle sikre på at avslutningen skulle bli en fest.

I kveld sender NRK P2 direkte fra festivalen klokka 19.25

Musikk av Debussy, Thoresen og Brahms