Hopp til innhold

Cellosjokket

Det var magisk, sugde meg til seg, filleristet meg -og jeg gikk derfra som frelst! Maken til omvendelse har jeg ikke opplevd hverken før eller siden.

Cellohals
Foto: Fernando Llano / AP

Hør postkortet her

Dette postkortet er sendt inn av Bente Holar, Dilling

Jeg vokste opp på 1950 og tidlig -60-tall med et temmelig negativt syn på 'fele-gnikking' og klassisk musikk. -Godt hjulpet av min far.

Viser - som Alf Prøysen og Evert Taube sine,var bra - noen lette operetter var også greit, men da til og med Beatles ble godtatt av faren min , DA ble Stones mine favoritter,og jeg begynte å gå mine egne musikalske veier.

MEN den klassiske musikken satt spikret i meg som uakseptabel.

Datteren vil spille klarinett

Datteren min ville som 8-åring lære noter og spille klarinett.

- OK -

På musikkskolen var det individuell opplæring og samspill i orkester.

Første gangen jeg så og hørte en konsert med alle elevene på scenen - da frøs jeg på ryggen og tårene silte. Vakkert var det jo ikke for andre enn oss foreldre, men energien, ungenes iherdige samspilling, den fantastiske musikkskole-rektoren som dirigerte og fikk det ene stykket etter det andre til å leve i meg - det sådde en musikk-hunger i meg.

Verdenskjent cellist på besøk

CD'er, klassisk fra ulike scener og 8 konserter i et abonnement i Konserthuset fulgte i rask rekkefølge, ukritisk - OG SÅ skulle den verdenskjente cellisten Lynn Harrell spille med Filharmonien i vårt program.

Jeg vurderte om jeg skulle bli syk - eller gi billetten til noen - Der gikk nemlig grensa. Men mannen min overtalte meg, vi gikk på konsert ,men jeg var virkelig negativt instilt.

Ble filleristet av cellisten

Lynn Harrell begynte å spille - alene -(hva, det husker jeg ikke) men jeg kan sverge på at det bare var meg i salen og han på scenen, at sceneteppet gikk ned bak han og han satt i en lyskjegle !

Det var magisk,sugde meg til seg, filleristet meg -og jeg gikk derfra som frelst! Maken til omvendelse har jeg ikke opplevd hverken før eller siden...

-Jeg vet godt at det ikke er noe sceneteppe i Konserthuset - hele orkesteret satt på scenen og salen var full...

Musikk selvstendige språk

Det er noen år siden, klassisk er blitt min musikk ( pluss Stones,selvfølgelig - live på Valle Hovin) Musikk er selvstendige språk,og man kan faktisk tilegne seg dem hele livet.

Er det ikke fantastisk?