Teknisk råskinn - ingen poet

Den canadiske pianisten Marc-André Hamelin tolker Chopins noter pinlig nøyaktig, men tilfører ingen varme.

Marc-Andre Hamelin
Foto: Nina Large /presse

Ta det sarte åpningsstykket - en Berceuse, vuggesang - helt riktig spilt, alle noter får korrekt trykk, alle noteverdier respekteres med pinlig nøyaktighet, frasering følges som foreskrevet ...men det synger ikke, det blir aldri virkelig magisk.

Teknisk råskinn

Den canadiske pianisten Marc-André Hamelin, som bor i Boston, er en etterspurt pianist over hele verden. Han har vunnet masse priser, og er en ordensdekorert kunstner i hjemlandet. Hamelin har også spilt inn en mengde plater med mer eller mindre sjeldne verk, gjerne så vanskelige at andre pianister skygger banen totalt. For platemerket Hyperion har han et trettitalls plater bak seg med intrikate verk av bl a Liszt, Alkan,Grainger, Godowsky. Og selvfølgelig trenger man teknikk også i Chopin.

Den virtuose Chopin

Hovedverkene på platen er de to sonatene, nr 2 i b-moll, det er den med den kjente sørgemarsjen (3. sats) og nr 3 i h-moll. Begge disse firesatsige sonatene byr på store tekniske utfordringer - løp og triller i store mengder, store akkordiske passasjer og intrikate dobbeltløp, forskjellig for hver hånd. Det er bare å ta av seg hatten for Hamelins knallsterke venstrehåndsornamentikk og de glassklare løpene over diverse oktaver. Han har heller ingen problemer med å få fram det melodiske og skille akkompagnementsfigurer og pynt fra selve kjernen,

Ingen Chopin-poet

Men jeg savner altså den virkelige varmen i melodien. En varme som bare kan frembringes ved umerkelige anslagsforskjeller og subtile rytmeforskyvninger innenfor takten. Dette er ikke Hamelins greie, for å si det litt sleivete. Akkurat, der var ordet - hadde han bare vært bitte litte granne sleivete - kreativt sleivete - da hadde Hamelin fått alle Chopins fraser til å leve. Også de superenkle. For det er der, etter min mening, i de tilsynelatende ikke-krevende melodilinjene at de virkelige chopin-poetene åpenbarer seg. Men hvis du er ute etter teknisk briljans og metronomtro Chopin, - da er Marc-André Hamelin mannen.