NRK Meny
Normal

Bare halv seier

Ujevn musikalsk kvalitet på de to konsertene signert Ståle Kleiberg på Trondheim Symfoniorkesters jubileumsplate.

Kleiberg
Foto: presse


Trondheim Symfoniorkester fyller 100 år og feirer det med blant annen plateutgivelse. På platen Treble & Bass finner vi to samtidskonserter av komponisten Ståle Kleiberg: Én fiolinkonsert og én med det mer uvanlige solistinstrumentet kontrabass. Kleiberg er en av våre mest spilte komponister i dag - ikke minst internasjonalt - på grunn av sitt moderate og publikumsvennlige tonespråk. Men platen er høyst ujevn når det gjelder musikalsk kvalitet

Godt grep om det elegiske

Marianne Thorsen
Foto: www.mariannethorsen.com

Fiolinkonserten med den eminente fiolinisten Marianne Thorsen er desidert platens best verk, antagelig ett av Kleibergs beste overhode.
Kleiberg viser her sin forsé, det som har gjort ham utbredt ikke minst internasjonalt, særlig i USA. Han har godt grep om det elegiske; det vakkert klagende i en halvtonal, uprovoserende stil. Konserten er lett å lytte til men er ikke fullstendig glatt og overflatisk som nyromantisk musikk i dag ofte forfaller til. Kleiberg kombinerer det meget vakre, treklangsmessige, harmonisk milde, med en litt streng, neoklassisk, folkemusikkaktig melodikk. Han minner bitte litt om Klaus Egge - men er litt rundere i kantene, ikke så markert som Egge var for 40-50 år siden.

Problematisk konsert for kontrabass


Langt mer problematisk blir det når vi kommer til kontrabass-konserten.

Solisten heter Göran Sjölin og jeg synes verken han, orkester eller Kleibergs trange melodikk finner tonen, særlig ikke når kontrabassen må spille i lyst leie. Det er både anstrengende å lytte til og det virker som det er anstrengende å spille også.

Etterhvert er det utstrakt bruk av flagoletter som teknisk sett imponerer fra Sjölins side. Disse overtonebaserte klangene (høres litt seljefløyteaktig ut) er ok som ornamenter, men kan ikke bære som musikalsk hovedelement. Konserten er for løs i formen og svak i det melodiske. Ikke så veldig fin.

Halvt vellykket

Konklusjonen er at denne TSO-jubileumsplaten bare er halvveis vellykket. Hadde Trondheimsorkestret fylt femti år og feiret det med fiolinkonsert og solist Marianne Thorsen alene, ville dette vært fine greier uten forbehold. Nå blir det derimot bare halv seier til hundreåringen TSO og Ståle Kleiberg.