Carter 100 år

- Før forsket jeg, nå komponerer jeg, sier Elliott Carter. I år hyller USA sin aktive 100-årsjubilant.

Elliott Carter
Foto: Bebeto Matthews / AP

Det er en særdeles aktiv og produktiv komponist som feires av musikklivet både i USA og Europa i år. Elliott Carter fyller 100 år 11. desember, og komponerer som aldri før. I fjor hadde han 9 urfremføringer, og under feiringen står verdens fremste musikere i kø for å fremføre nye Carterverk.

HØR: Elliot Carter fyller 100 år

Levde historien

Carter har en av de lengste komponistkarrierene i historien. Han er født i 1908, og ble tidlig oppmuntret til å komponere av grunnleggeren av den moderne amerikanske musikken, Charles Ives. Carter selv sier det var førstegangsfremførelsen av Stravinskys Vårofferet som fikk ham til å bli komponist, og studiene gjorde han på 1930-tallet, med legendariske Nadia Boulanger som lærer.

Og gjennom et langt liv har han møtt de fleste av vår tids toneangivende komponister. Han ble kjent med Stravinsky og Varese, og var tilstede da Alban Bergs opera Wozzeck fikk USA-premiere.

- Nå komponerer jeg

Elliot Carter er blant de få som har opplevd hele fremveksten av det 20. århundrets moderne musikk. Men han er nok den eneste som fremdeles er aktiv.

- Tidligere forsket jeg, nå skriver jeg sier Carter.

Den usedvanlig spreke og oppegående jubilanten mener det er musikkens glede og evne til å vise seg fra stadig nye sider som gir vitalitet.

Krise og stillstand

Men det har ikke alltid vært enkelt for Carter. På 60-tallet opplevde han en personlig krise, og komponerte i en periode svært lite. Og musikken ble i noen år beskyldt for å være for kompleks og for vanskelig å spille for musikere.

Men tidene forandret seg, og i dag har Carter 130 verk på repertoarlisten. Og musikere elsker nå å spille musikken hans, sier lederen for Tanglewoodfestivalen, Ellen Steinberg. Årets festival feiret Carter med bare hans musikk på prgrammet.

- Mer direkte

Den norske fiolinisten Ole Bøhn kjenner Carter personlig og har fått en fiolinkonsert tilegnet seg. Han mener Carter har blitt mer vital og direkte på sine eldre dager.

På tross av at både kona og så godt som alle jevnaldrende kolleger har falt fra, bidrar Carter fortsatt til utviklingen av USAs klassiske musikk. Til USAs 200års jubileum skrev han en uamerikansk ettertenksom trompetfanfare i åpningen.

Og jubileet vil nok speile at vi har med en flerdimensjonal komponist å gjøre. Carter er fortsatt tro mot sitt eget musikalske prosjekt.

Carterjubileets hjemmeside