Komponisten i Fabelhaven

Harpe, sopran, blåsere, slagverk og elektronikk. Og reminisenser fra militærmusikken i Halden. Det er ingrediensene i Karsten Brustads Fabelhave.

Komponisten Karsten Brustad

Karsten Brustad styrer elektronikken i Fabelhaven

Foto: Roy André Nilsen

Karsten Brustad var festivalkomponist på Vinterrissfestivalen i Østfold, i helgen. Dette er en ny, årlig festival, arrangert første gang i 2007, og mannskapet bak er foreningen Ny Musikks Østfold-avdeling. En av bærebjelkene i festivalen er Norges eneste sivile profesjonelle blåseensemble, Det Norske Blåseensemble, som inntil 2003 var Forsvarets musikkorps i Halden. Dermed sto 20 blåsere, en kontrabassist og 2 slagverkere klar til disposisjon for Karsten Brustad, da han fikk en bestilling til årets Vinterrissfestival.

Poesi i haven

Likevel tok Brustad utgangspunkt i Hamsun, og diktet Skjærgaardsø: … her lever Blomster for ingens Øine … de taler sammen og hvisker selsomt…Her var jeg kanske i Tidens Morgen…jeg skjælver midt i et gammelt Minde. Hvordan få denne poesien til å klinge for messingblåsere og slagverk?

Tohodet fabeldyr

Underveis ble det mindre og mindre igjen av teksten, forteller Brustad. Bare disse ordene ble igjen: Nu. For ingens Øine. En Fabelhave. Og dermed kom også tittelen og åpnet for at det meste kunne gå an, i denne musikken. Til og med humor kom med. Et gammelt tohodet tuba-lignende instrument dukker opp og det swinger plutselig underlig at den gamle militærmusikken.

Vold og desperasjon

Dirigenten Peter Szilvay

Dirigenten Peter Szilvay

Foto: ?

Men det er mye ulikt i haven, sier dirigenten Peter Szilvay:

- Samtidsmusikk som skrives i dag, vil nødvendigvis være preget av det veldig hurtige samfunnet vi lever i. Vi bombarderes av inntrykk hele tiden, og det er en fordel, synes jeg, at samtidsmusikken speiler samtiden. Det er også mye desperasjon. Vi møter det i avisene hver dag. Hvorfor skulle ikke det også prege musikken? Jeg har veldig sans for det, at det er en sammenheng mellom musikken og det samfunnet vi lever i.

Fabelhave av Karsten Brustad er skrevet for sopran, harpe, blåsere, kontrabass, slagverk og elektronikk. Du hører musikken i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 18. mars kl.21.03 - 22.00.