Hopp til innhold

Brandal i Vesterisen

Brandal City var det første navnet på Ny-Ålesund på Svalbard og Museum besøker ishavsbygda Brandal på Sunnmøre og Ishavsmuseet Aarvak.

Ishavsmuseet Aarvak i Brandal, Hareid kommune på Sunnmøre.
Foto: Ishavsmuseet Aarvak

Utenfor Tromsø er det ingen andre steder i Norge som har utrustet så mange selfangstskuter som i Brandal, like syd for Ålesund. Av de 57 skutene som har reist i isen derfra forliste hele 41. Likevel har hele bygda vært engasjert i selfangst i 100 år, noe som blant annet la grunnlaget for fangstsamfunnet Ny-Ålesund på Svalbard.

Alle mann til sjøs

Opprinnelig kalte selfangerne stedet innerst i Konsgfjorden på Spitsbergen Brandal City, hvor det var vanlig å gå i land for å hente kull. – Alle reiste på havet, sier pensjonert ishavsskipper Ottar Brandal, som selv reiste ut da han var 16 år i 1946. Han har arbeidet hele livet som fangstmann og skipper på ekspedisjoner til Vesterisen ved Jan Mayen, Øst-Grønland, Svalbard og Antarktis.

Metoder på Museum

Ishavsskuta Aarvak under tak.

Ishavsskuta Aarvak under tak.

Foto: Ishavsmuseet Aarvak

Brandal er en av ildsjelene ved Ishavsmuseet i bygda, og forteller om livet om bord, fangstmetodene i isen og livet i Brandal like etter andre verdenskrig. Brandal var med på lete-ekspedisjonen etter den store ulykken i 1952 da 78 mann omkom i isen, og han forteller om redningsoperasjonen og værforholdene i isen. I denne utgaven av Museum får du også høre utdrag fra en NRK-reportasje fra 1959, hvor reporteren er med skipper Harald Arnesen på en selfangstskute i isen.

Museum gir deg spennende historier fra nær og fjern tid. I NRK P2, lørdager kl. 16.03 og påfølgende søndag kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.