Hopp til innhold

Massakren i Beijing

For 20 år siden ble flere hundre mennesker drept da den kinesiske hæren gikk til angrep på demonstranter på Den himmelske freds plass.

Den himmelske freds plass, 4 juni 1989.
Foto: JEFF WIDENER, AP / ap

Stridsvogner inntar Den himmelske freds plass
Foto: SCANPIX Sverige / SCANPIX

Dagsrevyen 4. juni 1989: Folkets frigjøringshær rykker inn mot demonstrantene på Den himmelske freds plass. Fritz Nilsen (NRKs korrespondent) rapporterer fra Beijing:

Se video: Dagsrevyen 4. juni 1989

Demonstrasjonene på Den himmelske freds plass begynte i april 1989. Perestrojkaen fra Sovjetunionen hadde smittet over på nabolandet, og myndighetene i Kina hadde satt i gang store økonomiske reformer og så smått begynt å åpne grensene mot resten av verden.

Streng kontroll

Samtidig fortsatte staten å kontrollere alle former for ytringer og viste ellers liten vilje til å åpne for politisk opposisjon i landet. Det var dette jerngrepet de kinesiske demonstrantene ville vise sin motstand mot.

Fredelig demonstrasjon

Tusenvis av studenter og arbeidere samlet seg i og omkring Den himmelske freds plass i Beijing. Gjennom en fredelig demonstrasjon kjempet de for demokrati og andre politiske og sosiale rettigheter. Demonstrasjonene spredte seg raskt til andre store byer og provinser over hele landet.

Massakre

De kinesiske myndighetene reagerte først med forvirring, men så viste ledelsen det gamle håndlaget. 4. juni rykket Folkets frigjøringshær inn, og kampen for frihet endte i en blodig massakre.

Såret student på Den himmelske freds plass
Foto: Pressens Bild (4) / Scanpix

Norske journalister opplevde massakren på nært hold. Anders Nicolaysen, som nå jobber i NRK Gull, var utenriksansvarlig for Dagsnytt-sendingene da hæren rykket inn mot demonstrantene:

- Jeg hadde egentlig gått av vakt den dagen, men ble oppringt av vaktsjefen sent på kvelden for å dekke utviklingen i Beijing.

Hør: Dagsnytt: Massakren i Peking

Stemningen i studio var spent. Nilsen var en av de siste utenlandske journalistene som ble evakuert av de kinesiske myndighetene, og fortsatte i de kommende dagene å levere rapporter fra hærens aksjon mot demonstrantene. Det var uklart hva som egentlig skjeddei byen, og ryktene ble etter hvert mange. Nicolaysen fortsetter:

- Selv prøvde jeg å holde Fritz oppdatert med meldingene som tikket inn fra de forskjellige nyhetsbyråene, men det ble mange spekulasjoner. Sendingen ble som en thriller fra virkeligheten, og bar selvfølgelig sterkt preg av de dramatiske og til dels kaotiske omstendighetene journalistene jobbet under. Flere av de utenlandske korrespondentene ble beskutt av kinesiske soldater.

Hør: Rapport fra Fritz Nilsen i Peking

Flere hundre drept

7. juni hadde hæren situasjonen under kontroll. Flere hundre mennesker hadde blitt drept i angrepet. Øyenvitner kunne fortelle om en usedvanlig brutalitet. Barn og gamle, arbeidere på vei til jobb og demonstranter ble meiet ned - i mange tilfeller mens de flyktet fra soldatene.

Tallet på døde og sårede er usikkert og anslagene spriker. Den kinesiske regjeringen oppgav 241 døde, men gav ikke ut noen navnelister over de drepte. Demonstranter og enkelte journalister hevder at mellom 3000 og 5000 ble drept.