Hopp til innhold

Bergstaden Røros fornyes

Så tung lå svovelrøyken fra smelteverket over Bergstaden at trehusene på Røros fikk en egen farge og impregnering. I MUSEUM møter vi to som har gjort bevaring av trehus til en kunst.

Røros kirke ruver over de gamle trehusene
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

- En god håndverker kan være en mye bedre samtalepartner for en huseier enn en konservator, sier Kolbjørn Vegard Os på Rørosmuseets bygningsvernsenter.

Håndverkerne Olaf Piekarski og Kolbjørn Vegard Os ved Rørosmuseets snekkerverksted

Håndverkerne Olaf Piekarski og Kolbjørn Vegard Os ved Rørosmuseets snekkerverksted

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Bygningsvern krever kunnskap

– Å drive med bygningsvern er å bygge opp kunnskap. Og hvis du ikke har noe kunnskap om huset, så blir det som en gullring du ikke vet noe om. Det er bare en dårlig stoppskive, sier Os.

I MUSEUM forteller Os og håndverker Olaf Piekarski om samarbeidet med private bedrifter og Rørosmuseets langsiktige arbeid for å øke kompetanse og kunnskap om hvordan man skal ta vare på gamle trehus.

Hitterelva ga kraft til smelteverket

Hitterelva ga kraft til smelteverket

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Bladgull til kirken

Vi besøker snekkerverkstedet og får høre om granulert harelim og går inn blant stillasene i Røros kirke. Der er alt inventar tatt ut, og hele kirken blir grundig reparert for tørkeskader og råte. Maling, retusjering og bladgull står Nationalmuseet i København for. I to måneder arbeider 10 konservatorer med å få kirken til å skinne slik den gjorde på slutten av 1600-tallet da den var ny.

I eneveldets dager var kirken et symbol for staten, og der var kongen nest etter Gud. – Kirken har en blek, kjølig glans av svakt blått og gull, sier konservator Winnie Odder. – Kirken bærer jo også en del av vår felles dansk-norske historie, sier hun.

Museum i NRK P2

  • lørdag 14. august kl. 16.03 og
  • søndag 15. august kl. 8.03

Programleder: Øyvind Arntsen