Barytontalent

Ved Festspillenes første konsert på Troldhaugen satte Audun Iversen seg grundig i respekt. 31-åringen fra Harstad har ressurser, teknikk og formidlingsevne.

Audun Iversen
Foto: Torkil Baden

Anmeldelse av barytonen Audun Iversens konsert i Troldsalen, Troldhaugen, 22.mai under Festspillene i Bergen.

Han åpnet med tolv Schumannsanger på strak arm, ”Liederkreis”. Og etter hvert ble det Gade, Sibelius, Mahler og Grieg.

Det er en kraftfull kjerne i stemmen. Hans store ressurser fylte og nesten sprengte den lille Troldsalen mens det glimtet vakkert i grønne trær og blått vann utenfor

Fra musikal til Bjørvika

31-åringen fra Harstad har sunget musikal i Trondheim. I ”Jesus Christ Superstar” nådde han ikke lenger enn disippelen Filip. Men det var før han satset på romanser og opera og studier.

Under studietiden har han fått viktige roller både i København og i Oslo. I fjor vant han den internasjonale Dronning Sonja-konkurransen, og for en måned siden sang han Mozart på åpningsforestillingen i Bjørvika.

Formidling

Den kraftfulle stemmen hans løper ikke løpsk, men er kultivert og har evne til å bære lange fraser. Han er kommet så langt i teknikk at han kan konsentrere seg om den musikalske formidlingen.

Den gjør han imponerende profesjonelt med en overbevisende mimikk og intens innlevelsesevne.

Tekster manglet

Også enkle sanger fyller han med en riktig porsjon dramatikk. Han arbeider fint med teksten, og derfor var det synd at tekster og diktere manglet i programmet, også for hele programserien ”Ungt fra Norden”.

Det er fristende å se dette som en nedprioritering fra Festspillene av disse ni konsertene. Men den alle steds nærværende Erling Dahl var et plaster på såret med sin innsiktsfulle presentasjon.

Basiller

Det ble annonsert at sangeren kom rett fra influensasengen og hadde vært på nippet til å bli liggende der. Han hørtes ikke svekket ut, men det er mulig at høyderegisteret hadde vært enda mer slagkraftig uten basiller.

Danske Christen Teglbjærg akkompagnerte ham påpasselig, men litt lydsterkt.

Skurk

Med sin kraftige og mørke skikkelser virker Audun Iversen født til skurkeroller på operascenen. Det blir spennende å følge ham.

Konserten fra Troldsalen sendes i P2 mandag 26.mai kl.11.03.