Barn for 320 år siden

Denne uka er det 320 år siden sjøhelten Tordenskjold ble født. Hvordan var hans barn- og ungdom? NRK Gull i P2 leter etter svar.

Tordenskjold foran hovedhuset på Ringve
Foto: Tor Beisvåg

At Tordeskjold i sjøen sprang, vet vi alle. Og at han var ett av atten barn som sto fram på rad. Og han var født 28. oktober 1690.

Barndom

I et klipp fra programserien Ved sokkelens fot

Tordenskjold på Ringve
Foto: Anne-Liss Bortne

fra 1958 hører vi bl a kommandør Olav Bergersen i samtale med Mentz Schulerud om den unge Petter Wessel Tordenskjold.

For hvordan var det for unge Petter (- eller Peter, eller Peder...) å vokse opp i datidens Trondheim? Hvem og hvordan var familien, oppveksten og utdanningen?

Ringve gård

Et av mange Tordenskjold-monumenter står ved Ringve gård i Trondheim, - laget av billedhoggeren Bissen og opprinnelig avduket i 1876. Det fortelles at unge Petter oppholdt seg mye ved gården.

Ved sokkelens fot kan Tordenskjold-ekspert Olav Bergersen fortelle mangt og mye fra folkelivet rundt århundreskiftet 16-1700.

Stavern

Vi rekker også så vidt å følge den myteomspunnede sjøkrigeren til Stavern der hans maritime karriere skjøt fart. I en -den gang- betydelig orlogsby, i følge lokal banksjef Einar Schønning.

Har du en digital radiomottaker, serverer NRK Gull godbiter fra NRKs ufattelig innholdsrike arkiv, døgnet rundt, om du ønsker.