Barenboim avlyser konserter

Dirigent Daniel Barenboim avlyser konserter med forsoningsorkester i Midt-Østen fordi han mener det er for risikabelt.

Daniel Barenboim
Foto: K. JOSCH / AFP

Ungdomsorkestret West-Eastern Divan Orchestra består av israelske og arabiske unge musikere, og ble etablert av den israelske stjernedirigenten Daniel Barenboim for ti år siden som en arena for dialog og samarbeid. I høst besøkte også orkesteret operaen i Bjørvika, ( Fredsorkester i operaen ) med Barenboim som dirigent.

LES OGSÅ: Barenboim blir palestiner

Avlyser konserter

I anledning 10-årsjubileet skulle orkesteret holdt konsert i Egypt 10. januar, og i Quatar 12. januar. Nå er dette avlyst, på grunn av den betente situasjonen i hele Midt-Østen.

- Det er sikkerhetsrisiko forbundet med å arrangere konserter med oss i begge disse landene nå, sa Barenboim på en pressekonferanse i Berlin Staatsoper denne uka.

Vil fortsatt samarbeide

Divanorkesteret og Barenboim
Foto: Luis Castilla

The West-Eastern Divan Orchestra består av like mange israelske og arabiske musikere, og de arabiske medlemmene er palestinske, libanesiske, syriske, iranske og egyptiske. Situasjonen i Midt-Østen går sterkt inn på alle de unge musikerene, men de vil fortsatt spille sammen.

- Vi er ikke en politisk organisasjon, og vi har aldri hatt politiske mål, men som dere kan forstå er vi dypt berørt av de siste dagenes hendelser, sa Barenboim. - Vårt orkester har smigrende blitt kalt et fredsorkester. Det er det ikke. Fred trenger så mange målestokker. Men kanskje kan orkesteret være en modell. Men til og med gjennom denne krigen ønsker våre arabiske og israelske medlemmer å komme sammen og spille musikk med sine fiender, sa Barenboim.

I stedet for å spille i Egypt og Quatar spiller nå West-Eastern Divan Orchestra en konsert i Wiener Staatsoper, der Barenboim er kunstnerisk leder. Deretter reiser orkesteret til Moskva og Milano.

Ingen militær løsning

- Jeg mister ikke motet. Hvis jeg gjorde det ville jeg ikke vært her og vi ville ikke spilt konserter. Men jeg fortviler over kortsiktigheten til de som tror det er en militær løsning på dette problemet, sa Barenboim.

Kilde: Shirley Apthorp, kritiker for Bloomberg News.

Mer om The West-Eastern Divan Orchestra: Orkesterets hjemmeside