NRK Meny
Normal

Aulestad pusses opp

På Aulestad i Gausdal nærmer 17. mai seg raskt. 50 millioner kroner er brukt for å sette i stand Bjørnstjerne og Karoline Bjørnsons kunstnerhjem.

Bjørnsons skrivebord
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I år er det 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde i Paris, og på Aulestad markeres det med en storstilt restaurering.

Store vannskader, setninger og bygninger som nesten falt sammen av råte, var den sjokkerende statusen da bygningene på Aulestad ble gjennomgått for ti år siden. Maihaugen slo alarm, og 50 millioner kroner senere er håndverkerne i siste innspurt før den store åpningen til 17. mai.

Else Bjørnson viser om

Bjørnson ved skrivebordet på Aulestad

Bjørnson ved skrivebordet på Aulestad

Foto: Maihaugen

Aulestad var Bjørnstjerne Bjørnsons hjem de siste 35 år av hans levetid. Først da Karoline døde i 1934, ble huset fredet og gjort om til museum. Barnebarnet Else Bjørnson ble født på Nedre Aulestad i 1894 og ble omviser i museet helt fram til 1964. I MUSEUM hører vi henne fortelle om livet på Aulestad i et arkivopptak fra 1959.

I dag er Aulestad en del av Maihaugen, og i MUSEUM forteller avdelingsleder Torunn Herje og museumskonsulent Bente Forberg om det store restaureringsarbeidet som har pågått de siste årene. Vi får også en tur inn i huset, hvor vi blant annet får høre om Bjørnsons skrivestue.

– For oss barnebarna var nok den store skålen med sukkertøy , bonbonièren, det mest spennende på skrivebordet, forteller Else Bjørnson.

Museum i NRK P2

  • lørdag 24. april kl. 16.03 og
  • søndag 25. april kl. 8.03

Programleder: Øyvind Arntsen