Arne Nordheims komponistpris

Vinneren, en "ren, stillfaren, men uforferdet stemme, med en original innfallsvinkel til det å skape musikk", er den unge komponisten Ruben Sverre Gjertsen.

Komponisten Ruben Sverre Gjertsen og kulturminster Anniken Huitfeldt

Kulturminster Anniken Huitfeldt overrakte prisen. Vinneren får 125 000 kroner og et diplom.

Foto: Bodil Maroni Jensen

Arne Nordheims komponistpris ble delt ut for 10. gang, under en Ultima-konsert i Grønland kirke i Oslo, fredag.

Prisen

Prisen ble opprettet av kulturdepartementet, i forbindelse med Arne Nordheims 70-års dag, i 2001. Han satt selv i juryen i mange år, og i rekken av tidligere prisvinnere, ser vi at Nordheim verdsatte nye og egenartete stemmer.

Juryen har, i tråd med dette, ikke vært redd for å velge en komponist som skriver krevende musikk, og som også krever mye av musikerne:

.. med en fremstillingsform som hårdnakket nekter å ofre seg på pragmatismens alter. Vi trenger dette i vår tid, hvor de raskeste løsninger så altfor ofte blir forvekslet med kreativitet.

Forbilder

Ruben Sverre Gjertsen (f.1977) er utdannet ved Griegakademiet i Bergen, men har også fulgt kurser med flere internasjonale komponister. Forbilder er først og fremst komponistene Salvatore Sciarrino, Brian Ferneyhough og Helmut Lachenmann.

Detaljrikdom

-Jeg tenker nesten utopisk i presisjon på detaljer og muligheter i instrumentene, så det blir musikere som er veldig motivert som fremfører min musikk, sier prisvinneren.

- Jeg liker når man gjør ting som er ekstraordinært og veldig detaljrikt, for da blir det mange ting å gå tilbake til, når jeg hører musikken.

Vanskelige partiturer

Bare ved å kaste et blikk på notene til Ruben Sverre Gjertsen, ser mann en tetthet i dynamiske tegn og instruksjoner det er vanskelig å forestille seg kan bli omskapt til musikk.

-Jeg tenker på helhetsvirkningen, at det er veldig hektisk og mange rykk. Notasjon er uansett veldig vanskelig, så man må tøye notasjonen for at det ikke skal låte for firkantet. Derfor ender jeg ofte opp med vanskelige partiturer.

Internasjonal oppmerksomhet

Ruben Sverre Gjertsens musikk er fremført av flere internasjonale ensembler, i Norge og i utlandet. Et høydepunkt i den raske karrieren, var da dirigenten, og komponisten, Pierre Boulez og Luzern Festivalakademi bestilte stykket Circles, og fremført det under Luzernfestivalen i 2006.

Gjertsens CD Grains, på +3dB records, fikk Spellemannsprisen for 2009, i kategorien samtidskomponist.

Opptak av Ultima-konserten i Grønland kirke, der det også ble fremført musikk av Ruben Sverre Gjertsen, får du i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 22.september kl. 21.03 - 22.00

Tidligere vinnere av Arne Nordheims komponistpris:

2001 Maja Solveig Kjelstrup Ratkje
2002 Kåre Kolberg
2003 Lars Petter Hagen
2004 Cecilie Ore
2005 Sven Lyder Kahrs
2006 Ole Henrik Moe
2007 Nils Henrik Asheim
2008 Ragnhild Berstad
2009 Magnar Åm