NRK Meny
Normal

- Strålende fin dag

Onsdagen bød på Dag Solstad, lett jogg i blådress, kongelig åpning og seig loff for NRKs Arild Erikstad.

Arild Erikstad
Foto: Torkil Baden

En strålende åpningsdag i Bergen.

Våknet tidlig til strålende sol og utrolig gode nyheter om at flyene igjen gikk som normalt. Det siste vi fikk høre i går kveld var bl.a. at konserten i Logen med Ketil Bjørnstad, Randi Stene og Lar Anders Tomter ville bli avlyst om ikke streiken tok slutt, men nå kunne vi puste lettet ut – det hele ser ut til å normalisere seg nå.

Men jeg må jo innrømme at dagen for oss fikk en litt amatørmessig start. Etter frokost dro vi med masse utstyr til Grieghallen for å dekke den annonserte pressekonferansen der også Dag Solstad skulle fortelle om sitt nye essay om Ibsens Brand. Vi var heldigvis tidlig ute, for denne pressekonferansen var selvsagt aldri planlagt å holdes i Grieghallen, men på Den Nationale Scene.

Som nevnt i min blogg i går, så er det umulig å kjøre bil her i Bergen, og enda mer umulig å få tak i drosje, så her var det bare å ta bena fatt – Erikstad også i blådress og klar for dagens åpningsforestillinger, men vi rakk det.

Dag Solstad fikk kanskje ikke sagt så mye mer enn det som står på baksiden av omslaget av essayet, men han er jo alltid morsom å møte og temaet er absolutt spennende – Solstad forsøker å finne ut hva som egentlig gjorde at Brand vakte en så voldsom oppmerksomhet da den kom ut 1866.

Så ble det en kort pressevisning av selve oppsetningen i regi av katalanske Calixto Bieito. Det så absolutt spennende ut, men jeg håper Sven Nordin tar ned tempoet noe under premieren – her ble det snakket fortere enn de råeste standup-komikere makter å følge opp !

Fra pressevisning gikk det rett videre til den høytidelige åpningen i Grieghallen. Været var fremdeles like strålende og et festkledd publikum samlet seg utenfor i god tid – det er jo her man sees og her man treffes. Og jeg traff mange – alt fra en opplagt Ketil Hvoslef med ryggsekk til Styreformann Jannik Lindbæk – alltid like ulastelig antrukket i sin mørke og stilige dress.

Åpningsforestillingen var enkel og verdig – gode taler og ikke minst – Eldbjørg Hemsing imponerte alle stort der hun åpnet det hele med Arne Nordheims Partita für Paul. Jeg ble sittende ved siden av mor til Eldbjørg, og selvsagt var hun stolt over sin datter, og vi smilte bekreftende til hverandre da selveste Kong Harald trakk frem Eldbjørg i talen sin og viste til hennes fremragende innsats under EBU konkurransen i Wien nå nylig.

Fra Grieghallen bar det rett ut til prøver med sangeren Audun Iversen på Troldhaugen – eller det som skulle vært prøver. P.g.a. flystreiken så var denne prøven avlyst – noe vi ikke visste – så dette ble ren bomtur. Men du verden så vakkert det er på Troldhaugen en maidag i sol !

Denne avlysningen gjorde det mulig for meg å få meg dagens første matbit (etter en god frokost, riktignok) – og det ble et stort rekesmørbrød på en dårlig loffskive ( sånn firkantet toast-brød som nesten smaker litt muggent) – pris kr.95 + en liten farris, kr. 42 = 137 .- pluss tips til en meget hyggelig kelner. Det koster å være kar i Bergen. Men det gjorde godt og arbeidsdagen så langt ble avsluttet med et meget hyggelig intervju med forfatteren Amin Maalouf – det kan dere se på fredag kveld i vårt Festnachspiel !

Nå må jeg løpe til operaåpningen i Grieghallen.

Les også Arilds festspillblogg 1