NRK Meny
Normal

Arboretet på Milde

Arboretet er museumshaven på Milde ved Bergen, hvor fem tusen kulturhistoriske trær, busker og planter dyrkes og foredles.

Krokusen pryder gressplenene på Arboretet.
Foto: Universitetet i Bergen

I det småkuperte kulturlandskapet på Milde ved Fanafjorden i Bergen forvaltes verdifull kulturhistorie. Fornemme hekkplanter med forgreninger til Versailles og enestående tulipaner med lange historiske røtter her i landet, tas vare på i Arboretet på Milde. - I dette museet lever vi av å dele. Evig eies kun det delte, sier Per Harald Salvesen, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Historisk sus

Per Harald Salvesen med hekkplanten Buksbom på Arboretet på Minde. Buksbom har historiske røtter til

Per Harald Salvesen med hekkplanten Buksbom på Arboretet på Minde. Buksbom har historiske røtter til 1700-tallets prydhaver.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Hekkeplanten Buksbom er en av hans favoritter. Det er en av de eldste hageplantene på kloden. Romerne brukte den i sine hager. Milde Herregård forvaltes av Universitetet i Bergen og der er det tre typer Buksbom. En av dem er av samme type som de som finnes i hagene i Versailles. – Og vi tar vare på dem og sikrer dem for framtiden, sier Salvesen. Arboretet og den botaniske hagen på Milde har over 5000 planter. Her finner du også eksemplarer av et tre som kanskje var dinosaurusmat for flere titalls millioner år siden.

Ekslusiv tulipan

Kirsebærblomstring akkurat nå på Arboretet på Minde.

Kirsebærblomstring akkurat nå på Arboretet på Minde.

Foto: Aboretet, Universitetet i Bergen

Arboretet er også stolte av en tulipan som ingen har funnet maken til i hele verden. Den har Salvesen og kollegaene funnet i en gammel norsk hage, trolig importert til landet fra Holland for cirka 200 år siden. Franske Daniel Ducrocq er gartner i rosehagen. Han har et lidenskapelig forhold til rosene. Og det er ikke tilfeldig. Frankrike er av historiske grunner, et roseland. - Det var da de kinesiske rosene kom til Europa det virkelig begynte å blomstre, sier Ducrocq. På Minde har de sin egen rose , - Milde-rosen , en sjeldenhet som er beskrevet bare et par andre steder i verden.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 12/5 kl. 16.03 og søndag 13/5 kl. 08.03. Programleder er Øycind Arntsen.