Antonio Bibalo er død

- Bibalo var den fremste norske operakomponist noensinne, mener komponist og professor Lasse Thoresen.

Antonio Bibalo

Foto: Scanpix

Komponisten Antonio Bibalo døde natt til fredag på Larvik sykehus, 86 år gammel.

- Ingen norsk operakomponist har hatt så sterk internasjonal utstråling som Bibalo. Han topper samtlige norske operakomponister, sier komponist og professor i komposisjon Lasse Thoresen. Thoresen redigerte et festskrift da Bibalo fylte 80 år.

Italiensk-norsk

Bibalo ble født i Trieste i Italia i 1922, og studerte klaver og komposisjon blant annet i London. Etter et feriebesøk i Larvik i 1956 ble han værende i byen, og har bodd og arbeidet der siden da. Bibalo ble norsk statsborger, og ble i 1996 utnevnt til æresborger av Larvik.

- Bibalo kom til Norge i en omtumlet periode i livet sitt. Han var en fantastisk pianist på den tiden, og bestemte seg - mot alle karriereråd - for å bli. Han søkte stillhet og ro, og fant det her, sier Thoresen.

Suveren stilist

Bibalo er særlig kjent for å ha skapt opera av klassikere fra litteraturen. Han laget opera av Ibsens "Gengangere" og Shakespeares "Macbeth". Også August Strindbergs "Frøken Julie" og Tennessee Williams' "Glassmenasjeriet" ble til musikkdramatikk med toner av Bibalo.

- Bibalo tilpasset den musikalske stilen til stoffet han behandlet. Han var en suveren stilist, og brukte musikken til mye mer enn bare stemningsrekvisitter og tidshenvisninger. Musikken var dypt integrert i helheten, mener Thoresen.

HØR: Lasse Thoresen og pianist Anders Brunsvik om Bibalo

Fantastisk pianist

Pianist Anders Brunsvik har spilt mye av Bibalos musikk for piano. Også han fremhever Bibalos stilistiske styrke.

- Han var jo en fantastisk pianist selv - noe han valgte bort for å komponere. Musikken hans kan være vanskelig å spille, men den er rik og klinger alltid godt. Den har en sterk dramatisk oppbygning, sier Brunsvik.

I 1991 ble Bibalo utnevnt til ridder av St Olavs orden.

Hør portrettprogram

NRKs Annelita Meinich laget for et par år siden et radioportrett om og med Antonio Bibalo og musikken hans, for NRK P2s Musikk i Brennpunktet. Her kan du høre programmet: Portrett Antonio Bibalo