NRK Meny
Normal

Andsnes og Tetzlaff direkte

I kveld spiller Leif Ove Andsnes direkte på NRK P2 med sin musikalske makker fiolinist Christian Tetzlaff. Hør også en ambisiøs og beskjeden Andsnes som 15-årig yngling.

Leif Ove Andsnes
Foto: Oddleiv Apneseth

- Jeg har voldsomt lyst til å drive seriøst med musikk, men jeg vet at det er veldig mange om beinet og vanskelig å få det til, sa en 15 år ung Leif Ove Andsnes den gang han prøvespilte til konservatoriet i Bergen. Hør pur unge Andsnes tanker om fremtiden i 1986:

Leif Ove Andsnes fra opptaksprøver i 1986

Stjerneduo med Mozart og Brahms

Nå kan vel det ambisiøse målet fra den unge Andsnes sies å være nådd, og i kveld entrer han en utsolgt Grieghall for å spille med sin musikalske makker gjennom 17 år, den tyske stjernefiolinisten Christian Tetzlaff. Stjerneduoen skal spille musikk av Mozart, Brahms og Sjostakovistj.

Christian Tetzlaff

Christian Tetzlaff vet hva som kommer bare ved å se Andsnes øreflipp

Foto: Alexandra Vosding / Alexandra Vosding

Tetzlaff er anerkjent som en av de viktigste fiolinister i sin generasjon, og ble i 2005 utnevnt til "Instrumentalist of the Year" av Musikal America. Fra starten av sin karriere har han framført og gjort innspillinger av et bredt spekter av fiolinrepertoaret. Han er også en dedikert kammermusiker og samarbeider jevnlig med artister som Andsnes, Lars Vogt, Sabine Meyer, Heinrich Schiff og Tabea Zimmermann.

Tror på samarbeid over tid

Når Tetzlaff og Andsnes skal sette sammen programmer er det hjertet som styrer.

- Vi møtes ikke så ofte, og spiller derfor musikk vi virkelig liker, sier Andsnes. Og forteller at han setter stor pris på det lange samarbeidet med Tetzlaff. - Mye er så kortvarig i vår bransje. Men jeg tror på utvikling over tid. Vi stoler på hverandre, jeg kjenner Christian godt, og vet hvordan den andre fungerer.

- Jeg trenger bare å se på Leif Oves venstre øre for å vite hva som kommer, smiler Tetzlaff.

I kveld blir Brahms den store utfordringen mener Andsnes.

- Den sonaten har et av kammerrepertoarets vanskeligste pianopartier, så det er en stor utfordring sier han.

HØR: Andsnes og Tetzlaff om samarbeidet

Om programmet:

W. A. Mozart: Fiolinsonate nr 3 i F-dur, KV 377 fra 1781

Mozart var 25 år da han skrev denne, og tilegnet den til en av elevene sine, Josepha Auernhammer. Dette var Mozarts første utgivelse i Wien, og den mottok stor begeistring fra kritikerne.

Dimitrij Sjostakovitsj: Fiolinsonate opus 134 fra 1968

Sjostakovitsj eneste fiolinsonate ble skrevet til David Oistrach. Sjostakovitsj skrev sonaten 62 år gammel.

Sjostakovitsj var elleve år gammel da Lenin kom til makten og kommunismen vedvarte så lenge Sjostakovitsj levde. Sjostakovitsj hadde for det meste en karriere som kommuniststatens offisielle komponist i konkurranse med blant annet Khrennikov og Kabalevskij. Det har senere vist seg at Sjostakovitsj trolig var en stille dissident, både lojal med sosialismen og kritisk til livsvilkårene i Sovjetunionen, og at han var en av dem som lærte seg å overleve i et undertrykkende politisk system.

Johannes Brahms: fiolinsonate nr. 3 i d-moll, opus 108

Brahms skrev denne sonaten til sin venn dirigenten og pianisten Hans von Bülow. Sonaten ble til i årene 1886 - 1888, og komponisten var vel 50 år da han skrev den.

Opplev konserten, festspillstemningen og intervjuer med Leif Ove Andsnes og Christian Tetzlaff i Musikkmansjen på NRK P2 klokka 19.30 i kveld. Programleder er Arild Hansson

Se videoer med Andsnes her:

Fjellspillflygel

Leif Ove Andsnes

Andsnes innvier flygel

Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes spiller Edvard Grieg i temmelig frisk luft

Foto: Anette Berentsen / NRK