Normal

Aly Bain - skotsk "fiddler" fra Shetland

Han har kappspilt med Stephane Grappelli, samspilt med Ale Møller og Henning Sommerro og er æresdoktor ved seks universiteter.

Aly Bain på trappa hjemme i Edinburgh.

Aly Bain på trappa hjemme i Edinburgh.

Foto: Leiv Solberg / NRK

”Ukas P2-artist” er fra Shetland, valgte å flytte til Skottland i 1968 for å prøve lykken som musiker. Aly Bain satset høyt og vant, og er i dag regnet som en av de viktigste utøverne av folkemusikk fra de britiske øyer.

Han har turnert verden rundt med bl.a. gruppa ”Boys of the lough” som han startet midt på 1970-tallet. Som soloartist regnes Bain som en av Skottlands fremste musikere i sin genre. Han er hedret med MBE (Member of the British Empire) og er æresdoktor ved seks universiteter.

I ”Ukas P2-artist” får du høre hvordan det gikk da han skulle kappspille med Stephane Grappelli. Hvordan han som ung musiker fra et ganske gammeldags Shetland møtte festival- og underholdningsliv med fristelser av mange slag. ”It was like coming to the moon,” ler 62-åringen, som tar sin kunstneriske suksess med stoisk ro.

Programserien byr på musikalske godbiter fra en allsidig karriere i spennet fra folkemusikk til country, og fra cajun til klassisk. Det blir selvsagt også musikk med noen av hans gode samarbeidspartnere som Gerry Douglas, Phil Cunningham, Ale Møller og Henning Sommerro.

Programleder Leiv Solberg har besøkt Aly Bain i Edinburgh.

Ukas P2-artist i NRK P2

  • mandag 20. oktober – fredag 24. oktober.
  • kl. 09.30 – 10.00. Reprise kl. 19.00.