NRK Meny
Normal

Albert Schweitzer – Fredens problem

For 50 år siden, den 23 april 1957 sendte NRK en appell skrevet av Albert Schweitzer til verdens statsmenn om å stanse atomprøvesprengningene.

Albert Schweitzer på besøk i Norge i 1954.
Foto: Scanpix / Arkiv / Scanpix

Albert Schweitzer ble født i Kaysersberg, dengang det var en del av det tyske keiserriket, i 1875 og døde i Lambaréene, Gabon, tidligere Fransk Kongo, i 1965. Han studerte teologi, filosofi og musikk, men besluttet å vie sitt litt til humanitært arbeid, og studerte derfor medisin. Han valgte å arbeide som lege i Kongo-misjonen, hvor han og hans hustru Hélène Bresslau bygde et sykehus. Han fikk Nobels fredspris 1952, den ble utdelt i 1953, humanitære arbeid. Høsten 1954 besøkte han Norge for å holde sitt Nobelforedrag. Han fikk også et bidrag fra Norge til sykehuset i Lambaréene. NRK Gull sender et utdrag av denne talen i norsk oversettelse lest av August Schou, ettersom Albert Schweitzer holdt sitt foredag på fransk. Foredragets tittel var Le probléme de la paix, Fredens problem. Hvis du vil høre hele foredraget kan du laste den ned som Podkast.

For 50 år siden, den 23 april 1957 sendte NRK en appell skrevet av Albert Schweitzer til verdens statsmenn om å stanse atomprøvesprengningene. Denne appellen ble senere kringkastet i over 50 land.

Aktuelt tema også i dag
Under Debatt i Dagbladet 30. januar i år skrev John Gunnar Mæland og Ingvild Fossgard Sandøy fra Norske leger mot atomvåpen med tittelen "Fem på tolv"

"17. Januar 2007 besluttet styret for det anerkjente tidsskriftet «Bulletin of the Atomic Scientists» å stille sin dommedagsklokke frem igjen. Viseren peker nå fem minutter før tolv. Dette er et uttrykk for at internasjonalt ledende kjernefysikere, blant dem mange Nobelpristakere, mener at verden nå befinner seg nærmere en global katastrofe. Bulletin of the Atomic Scientists begrunner sin bekymring med to trusler: den ene er at vi synes å stå foran et nytt atomvåpenkappløp, den andre trusselen er de globale klimaendringene."

Dette viser at appellen Albert Schweitzer skrev for 50 år siden fremdeles er aktuell. Det var daværende direktør for Stortingets Nobelkomité Gunnar Jahn som innledet og leste appellen på norsk, som hadde tittelen "Faren med prøver med atomvåpen".

NRK Gull sender den første gang tirsdag 8. mai kl 08.00 med reprise fredag 11. mai kl. 17.00.