NRK Meny
Normal

Werther fra Opéra Bastille, Paris

Jules Massenets opera ”Werther” er like romantisk som den er tragisk. Det skal handle om ulykkelig kjærlighet hvor den fortvilte Werther til slutt ikke ser noen annen utvei enn å ta sitt eget liv.

Werther, Opéra Bastille Paris
Foto: Opéra Bastille, Paris

Tragedien utspiller seg i byen Wetzlar og tiden er 1780-tallets Tyskland. Libretisttrekløveret Blau, Milliet og Hartmann tok Johann Wolfgang Goethes roman ”Den unge Werthers lidelser” som utgangspunkt for sin libretto.

Akt 1:
Det er høysommer og i hagen foran sitt hus sitter borgermesteren, som nylig er blitt enkemann. Han er i ferd med å lære sine yngste barn en julesang idet de to husvennene, Schmidt og Johann, stikker innom for å be vennen med på kroen, noe han avslår.
Faren og barna trekker etter hvert inn i det herskapelige huset og Werther gjør så sin entré i hagen. Han nyter den vakre sommerkvelden og får snart selskap av Charlotte, borgermesterens eldste datter, som nå er pyntet til ball.
Faren presenterer dikteren og diplomatspiren Werther for sin vakre tjue år gamle datter og han forteller at Charlotte har vært som en mor for sine småsøsken etter at fruen døde så alt for ung.
Werther er sterkt grepet av denne idylliske familiescenen og han tar følge med Charlotte til ballet.
Måneskinnet lyser opp hagen idet Charlotte kommer hjem fra ballet sammen med Werther. De er begge i en romantisk stemning og Werther skal akkurat til å betro henne sin kjærlighet da faren roper fra huset at Charlottes forlovede, Albert, er kommet - Albert som Charlottes mor har utpekt som sin eldste datters ektemann og som Charlotte sverget på å gifte seg med da moren lå på dødsleiet.
I det Charlotte styrter inn i huset bryter Werther ut i dyp fortvilelse.

Akt 2:
Det er blitt høst og den ulykkelige kjærlighetshistorien mellom Werther og Charlotte utvikler seg nå videre på plassen foran kirken.
Charlotte og Albert, som har vært gift i tre måneder, er på vei inn i kirken. Werther, som har tatt oppstilling litt i bakgrunnen betrakter det hele samtidig som han gir uttrykk for sin store fortvilelse over å ha mistet Charlotte.
Søstrene Charlotte og Sophie kommer snart ut av kirken igjen og får øye på den ulykkelige Werther. Da kan han ikke dy seg lenger - Werther erklærer sin kjærlighet overfor Charlotte.
Hun minner ham imidlertid om at hun nå tilhører en annen og at han må prøve å glemme henne. Hun ber ham om å gå sin vei og ikke komme tilbake før til jul.
I det Albert får vite om møtet mellom Charlotte og Werther skjønner han at Werther fremdeles elsker Charlotte.

Akt 3 og Akt 4:
Det er blitt jul og i åpningen av akten sitter Charlotte hjemme og leser i brevene som Werther har sendt henne. Hun er fremdeles forelsket i ham. Da står han plutselig i døren og sammen kaller de fram minnene fra deres første møte.
Etter en stund styrter Charlotte i fortvilelse ut av rommet og Werther bestemmer seg deretter for å ta sitt eget liv.
Han skriver et brev til Charlottes ektemann, hvor han forteller at han skal ut på en lengre reise og han ber om å få låne Alberts pistoler. Pistolene blir brakt til Werthers adresse.

Charlotte aner uro og etter at Albert har forlatt henne griper hun kåpen sin og haster avsted hjem til Werther.
Der finner hun sin venn dødelig såret. Han ber henne om tilgivelse, men hun mener at det tvert i mot er henne som trenger hans tilgivelse. Charlotte forteller at hun har elsket ham helt siden deres første møte i hagen og han dør der i hennes armer.
Fra borgermesterens hus høres barnas julesanger.

Werther: Rolando Villazón, tenor
Charlotte: Susan Graham, mezzo-sopran
Albert: Ludovic Tézier, baryton
Sophie: Adriana Kucerová, sopran
Borgermesteren: Alain Vernhes, bass
Schmidt: Christian Jean, tenor
Johann: Christian Tréguier, bass

Barnekoret La Maîtrise des Hauts-de-Seine
Paris Nasjonaloperas Barnekor
Paris Nasjonaloperas Orkester
Dirigent: Kent Nagano

Opptak fra Opéra Bastille, Paris 6. og 12. mars -09.