NRK Meny
Normal

7. juni – kongen kommer hjem

Noen har begivenhetene fra juni 1945 mer friskt i minne enn andre.

Oslo 7. juni 1945. Kong Haakon kommer hjem til Norge etter 5 år i England.

Oslo, 7. juni 1945: Kong Haakon kommer hjem til Norge etter fem år i England. Her er familien samlet ved rådhuset før de kjører opp til slottet for å ta imot folkets hyllest.

Foto: Scanpix / Scanpix

Avsender av dette postkortet er Inger Bøckman, Asker.

Hør postkortet her.

Kronprins Olav var den første av kongefamiliens medlemmer som kom hjem igjen til Norge etter krigen. 7. Juni i 1945 kom kong Haakon, sammen med kronprinsesse Ragnhild og Astrid – og prins Harald. Denne dagen skulle hele familien vår til Oslo for å være med på festlighetene.

Nedslitt garderobe

Garderoben vår var nedslitt etter fem år med krig. En hadde brukt det en hadde og jeg hadde fått en vinterkåpe sydd av et ullteppe. Kaninskinn ble brukt til å pynte opp. Vi hadde en tante som var flink til å sy og nå skulle vi til byen for å feire. Da måtte vi stases opp.

Jeg vet ikke hvem som hadde hostet opp hvite lakener, men tante sydde kjeledresser med kalotter, både til søsteren min og meg. De var hvite. Lakener var hvite på den tiden. I hvert fall var de det når de var nye.

Rask nedtur

Vi ble så fine, syntes vi, helt til vi stod på Karl Johan, på den andre siden av gaten ved Stortinget.

Ved siden av oss stod det noen gutter. Vi var i den alderen at vi hadde begynt å titte litt på det andre kjønn, men vi fikk oss en rask nedtur. For en av guttene sa med et stort flir:

- Jasså, er dere bakerne fra Møllhausen?

Det vi trodde var beundrende blikk, der vi stod i finstasen vår, endte med et gedigent nederlag. Det må nok ha gjort et inntrykk – evigvarende, for både søsteren min og jeg husker det ennå.

Snytt for fyrverkeri

Det tok ikke lang tid før kjeledressene og kalottene med ble farget blå.

Om kvelden var det fyrverkeri på slottsplassen. Dette ble den eldste søsteren min og jeg snytt for. Vi måtte være igjen i Maridalsveien for å passe på den yngste av søsteren vår. Vi så fyrverkeriet fra vinduet, men vi ville helst vært der nede i byen, vi også.