NRK Meny
Normal

438 000 har DAB-radio

Snart en halv million nordmenn har en DAB-radio. En undersøkelse fra TNS Gallup viser god fremvekst for DAB i Norge.

DAB radio

Snart en million nordmenn har eller har planer om å skaffe seg DAB-radio, viser en undersøkelse fra TNS Gallup.

Foto: Mari Hvamb / NRK

I spørreundersøkelsen sier 438 000 nordmenn at de har en DAB digitalradio. Over 70 prosent sier de er fornøyde med DAB-radioen sin. 483 000 har også planer om å kjøpe DAB digitalradio de nærmeste 12 månedene, viser undersøkelsen TNS Gallup har gjort for Digitalradioutvalget i Norge.

Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 26. september til 3. oktober og viser god fremvekst for DAB i Norge. En tilsvarende undersøkelse i april 2007 viste at 10, 4 prosent av husstandene i Norge hadde DAB-radio. Nå er andelen steget til 11,8 prosent. Med et gjennomsnitt på 2,3 personer pr husstand betyr det at det finnes om lag 191.000 DAB-radioer i Norge.

80 prosent kan høre DAB

Avdelingsdirektør i NRK, Øyvind Vasaasen

- Jeg er svært glad for at stadig flere velger den radiostandarden som gir dem det mest komplette radiotilbudet, sier radiosjef Øyvind Vasaasen i NRK.

Foto: Trond Lillebo

- NRK har det siste året lansert flere nye radiokanaler i DAB-nettet samtidig som dekningsområdene for DAB-mottak er utvidet. Jeg synes det er svært gledelig at stadig flere velger den radiostandarden som gir dem det mest komplette radiotilbudet. Det viser at lytterne er opptatt av godt innhold og større valgfrihet, sier radiosjef Øyvind Vasaasen i NRK.

I oktober fikk store deler av Møre og Romsdal DAB dekning. I desember står deler av Nord-Norge for døren med dekning til bland annet Mo i Rana, Bodø, Narvik, Harstad, Hemnes, Salten, Vadsø, Alta og Hammerfest. Med dette er målet om 80 prosent befolkningsdekning oppnådd i 2007. Flere og flere forhandlere satser aktivt og utvider sortimentet slik at det nå er enkelt å velge en kombinert DAB/FM radio.

Stille radiorevolusjon

- Det er en stille radiorevolusjon som foregår, sier P4-sjef Kalle Lisberg. Utenfor Oslo-gryta får folk nå mange steder inn opptil 15 radiokanaler der de før kanskje bare hadde fem - og det med knallgod lyd. Ikke minst de som har DAB-radio i bilen merker stor forskjell på lydkvaliteten, sier han.

Digitalradioutvalget er et samarbeidsorgan for DAB som består av NRK, P4, Norsk Lokalradioforbund og Norkring.