NRK Meny
Normal

40 år siden Bloody Sunday

Et fredelig demonstrasjonstog utviklet seg til en krigssone. Det er 40 år siden britiske styrker rettet våpnene sine mot katolikkene i Derry.

Video Bloody Sunday

13 mennesker ble skutt og drept i Derry 30. januar 1972.

Foto: Nyhetsspiller

30. januar 1972 ble det arrangert en ikke-voldlig borgerrettsmarsj for katolikkene i Derry (Londonderry) i Nord-Irland. 10 000 mennesker deltok på arrangementet, hovedsakelig unge. Demonstrasjonen var en symbolsk marsj der deltakerne ville vise sin motstand mot det de mente var forskjellsbehandling av katolske og brittisk-ættede protestanter, og spesielt internering av katolske borgere uten noen form for rettssak.

Britiske styrker blokkerer gatene

Planen var at protesttoget skulle gå fra Bishop fields til Guildhall på denne søndagsettermiddagen i Derry. 10 000 mennesker vandret avgårde og stemningen var god med sang og paroler gjennom Derrys gater. Men da toget nærmet seg sentrum av byen støtte det på britiske soldater som blokkerte veien. Noen av demonstrantene kastet stein mot de militære som igjen svarte med gummikuler, tåregass og vannkanoner.

En av troppene fra den britiske "parachute" styrken beveget seg videre innover i sentrum med ordre om å arrestere så mange som mulig av deltakerne av borgerrettsmarsjen. Men situasjonen utviklet seg raskt og langt mer alvorlig. I løpet av 25 minutter var 13 mennesker skutt og drept og 13 såret. En av de sårede døde senere av skadene han var påført.

Se klipp fra BBC fra den dramatiske dagen:

Video Bloody Sunday (BBC i farger)

Bloody Sunday (BBC i farger)

Rask etterforskning

Soldatene hevdet at de ble beskutt, men demonstrantene motsa dette og fortalte at de militære siktet og skjøt på ubevæpnede deltakere av borgerrettsmarsjen.

Det ble ikke satt i gang noen rettslig reaksjon mot de militære etter denne hendelsen, kun en kort etterforskning ble gjennomført. Englands Overdommer Lord Widgery ble satt til å lede denne etterforskningen. Men før etterforskningen ble satt i gang hadde han et møte med den engelske statsministeren Edward Heath, som sa de ønsket en rask gjennomgang av saken. Lite ressurser ble derfor satt til etterforskning av den alvorlige hendelsen.

Bloody Sunday førte til at volden i Nord-Irland eskalerte. Bare i løpet av 11 måneder ble 445 mennersker drept.

Se NRK reportasje om Bloody Sunday:

Video Om Bloody Sunday

NRK om Bloody Sunday

Bloody Sunday-kommisjonen

I 1998 bestilte den britiske statsministern, Tony Blair en rapport om hva som hendte denne blodige søndagen i 1972. Høyesterettsdommer Lord Mark Saville ledet undersøkelseskommisjonen som gikk gjennom 5000 sider med dokumentasjon og samtaler med 2500 personer.

15. juni 2010 leverte de en rapport som konkluderte med at alle ofrene fra denne dagen i Derry var uskyldige, og at de militære hadde det hele og fulle ansvaret for grusomhetene.

David Cameron ber om unnskyldning for gjerningene som ble begått 30. januar 1972:

Video Ber om orsaking for "Bloody Sunday"

Ber om unnskyldning for 'Bloody Sunday'

Se sendeskjema