3. plass til Eldbjørg i Wien

- Dette er helt vanvittig, jeg hadde ikke regnet med noen av delene, jublet Eldbjørg Hemsing som spilte seg til både 3. plassen og publikumsprisen i finalen i Young Musicians.

Eldbjørg Hemsing

En lykkelig Eldbjørg Hemsing etter at hun har fått publikumsprisen og 3. plassen i Young Musicians

Foto: Stein Eide / NRK

Se Eldbjørg i solistfinalen

Eldbjørg Hemsing kom inn som den aller siste av de syv finalekandidatene, og gjorde en knallframføring av Franz Waxmans virtuose Carmenfantasi. Med kraft og overbevisning sjarmerte hun både de over 40 000 tilskuerne på Rådhusplassen, og publikum hjemme i de østerrikske stuene. Så grundig gjorde hun det at de stemte jenta fra Aurdal fram til publikumsprisen.

- Ja, hvem skulle trodd det, dette var kjempeartig, smilte en overveldet Eldbjørg Hemsing da kåringen av publikumsfavoritten var et faktum.

Eldbjørg Hemsing i finalen i Young Musicians

Eldbjørg midt i Carmenfantasien i finalen i Young Musicians

Foto: Stein Eide / NRK

Også dommerne, med dirigenten og fiolinisten Sir Roger Norrington som juryformann, satte pris på spillet hennes og kåret henne til konkurransens 3. pris. Førsteprisen gikk til den greske klarinettisten Dionysios Grammenos, mens 2. prisen gikk til den finske pianisten Roope Gröndahl (19).

- Dette er jo helt vanvittig. Jeg hadde ikke regnet med hverken en 3. plass eller en publikumspris. Det var helt utrolig å stå oppe på scenen og se utover folkehavet, sier hun.

Millioner av seere

Konserten ble direkte overført til millioner av TV-seere i over 25 europeiske land.

Hva tenkte du på da stod på scenen?

- Jeg var jo klar over hvor jeg var, men jeg klarte likevel å gå inn i musikken. Jeg må jo det - hva ellers kan jeg gjøre, sier hun og gliser fra øre til øre.

De fire øvrige finalistene var:

Steven Bourne fra Nederland, Jan Gričar fra Slovenia; Anastasia Kobekina fra Russland og Philip Achille fra England.

Rådhusplassen i Wien

Scenen og folkehavet på Rådhusplassen i Wien

Foto: EBU Presse