NRK Meny
Normal

Prøveboring nord for 62

25. mai 1979 gikk Stortinget inn for prøveboring etter olje nord for 62. breddegrad.

Oljeplattform
Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Med et solid og klart flertall sørget representanter for Høyre og Arbeiderpartiet i Stortinget for at Regjeringen kunne sette i gang prøveboring etter olje og gass nord for Stad. I juni ble 26 oljeblokker nord for den 62. breddegrad utlyst utenfor Troms, Finnmark og Trøndelag.

Oljeboring
Foto: Scanpix / SCANPIX

9. mars 1979 gikk regjeringen Nordli inn for prøveboring etter olje nord for 62 breddegrad. Herbjørn Sørebø rapporterer.

Se video: Prøveboring etter olje

Alternative forslag


Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre samt representantene Lyder Nilssen (A) og Georg Apenes (H) stemte for alternative forslag om å utsette prøveboring nord for 62. breddegrad.

Olje- og energiminister Bjartmar Gjerde
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Daværende Olje- og energiminister Bjartmar Gjerde og formann i AUF, Thorbjørn Jagland om prøveboring på APs landsmøte 1979:

Se video: Bjartmar Gjerde på APs landsmøte

Kåre Willoch (H) om sikkerhetskrav før leteboring kan settes i gang utenfor Nord-Norge og Midt-Norge. Fra Dagsrevyen 9. mai 1979.

Se video: Høyre om oljeboring 1979

Visesang mot oljeboring i nord


Prøveboring etter olje i nord var et tema som satte sinnene i kok, med den fortsatt aktuelle avveiningen mellom utbyggingen av industri- og arbeidsplasser og hensynet til sårbar nordnorsk kystnatur . Fiskere og naturvernere var skeptiske til vedtaket og protestene kom også til uttrykk gjennom protestvisa ”Akseptabelt Risikonivå” av Sverre Kjelsberg, en bossa nova-låt som konkluderte med nei til oljeboring.

Politisk aktuelt

Temaet engasjerer fortsatt, og i 2009 er oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen et hett tema på landsmøtene til flere politiske partier:

AP stemte for å avvente Forvaltningsplanen som skal være klar i 2010.

Høyres landsmøte vedtok et klart ja til oljeleting i Nord-Norge.

SV vil forby oljeboring på gytebankene i og ved Lofoten, Vesterålen og Senja og ved kysten av Møre og Romsdal.

SP går imot åpning av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen og "prioriterer livet i havet".

Venstres landsmøte vil innføre vern mot petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen, på Møresokkelen og Tromsøflaket, og i sårbare havområder utenfor kysten av Sørlandet og Finnmark.

Frps landsmøte arrangeres 22.-24. mai 2009

Oljeboring på norsk sokkel
Foto: TOR RICHARDSEN / AFP

Se også: Oljeeventyret

Et kritisk blikk på oljebransjen signert Wam & Vennerød fra 1975.