Hopp til innhold

25 år siden Bhopal-katastrofen

Natt til 3. desember 1984 strømmet giftig gass ut fra Union Carbides kjemiske fabrikk i den indiske byen Bhopal. Flere tusen mennesker døde i en av verdenshistoriens verste industrielle katastrofer.

Ofre etter Bhopal-katastrofen
Foto: Scanpix/AFP

Union Carbides fabrikk i Bhopal 4. desember 1984.
Foto: Scanpix/AFP

Dagsrevyen lagde denne reportasjen fra Bhopal etter katastrofen i desember 1984. (Vi advarer mot sterke bilder i dette klippet.)

Video: Gassulykke i Bhopal - 1000 mennesker drept

Bhopal-katastrofen var verdens verste industriulykke, og i følge Amnesty døde ca. 15 000 mennesker med gasslekkasjen som direkte årsak. Minst 100 000 mennesker skal lide av kroniske sykdommer relatert til katastrofen.

Giftflasker står fremdeles på fabrikken i Bhopal.
Foto: Reinhard Krause / Scanpix/Reuters

Tre måneder etter ulykken kunne NRK rapportere at det fremdeles døde mennesker i Bhopal på grunn av giftutslippet.

Video: Mennesker dør fortsatt etter gassulykken i Bhopal

Sprøytemidler

Gassen som lekket ut ble brukt i produksjon av plantevernmidler, og ble oppbevart i store mengder. I undersøkelser kom det fram at sikkerhetsrutinene for oppbevaring hadde store mangler.
Union Carbide hevdet på sin side at ulykken måtte være resultat av sabotasje.

25 års juridisk dragkamp

I 1989, etter flere års rettsforhandlinger inngikk Union Carbide et forlik med den indiske regjeringen om å betale 470 milloner dollar i erstatning. Selskapet skulle da slippe straffeforfølgelse. Myndighetene i Bhopal vil imidlertid ha daværende sjef for Union Carbide dømt for drap, men saken har til nå ikke blitt fulgt opp.

Protest mot Union Carbide i Bhopal
Foto: Scanpix/AFP

Aksjoner og markeringer

Aksjonsgrupper som International Campaign for Justice in Bhopal mener at både Union Carbide og de indiske myndighetene ikke har tatt nok ansvar for Bhopal-katastrofen. Årsdagen for katastrofen har vært markert i Bhopal siden 1985. Greenpeace har også engasjert seg i saken, og er en del av ICJB. Union Carbide ble kjøpt av Dow Chemical Company i 2001, og protestene retter seg nå også mot dette selskapet.