NRK Meny
Normal

Ole Bull

I år er det 200 år siden Ole Bull ble født. Det skal feires, blant annet på Lysøen utenfor Bergen. Museum tar turen. Møt også Arve Tellefsen, som gir sitt syn på Norges største verdensstjerne gjennom alle tider.

Ole Bornemann Bull, 1810-1880.
Foto: Scanpix / Scanpix

Sæterjentens søndag og Oleanna i Amerika, det er hva de fleste forbinder med Ole Bull. – Men han var en av de mest betydningsfulle personer i hele den norske kulturhistorien, sier Arve Tellefsen.

Inspiratoren

Ole Bull

Ole Bull.

Foto: Arkiv / Scanpix

På 1800-tallet inspirerte Ole Bull den nasjonalromantiske ”vekkelsen”, og var et forbilde for Welhaven, Wergeland, Ibsen, Bjørnson og Vinje. Med enorme inntekter fra fullsatte konserter i USA og Europa satte Ole Bull i gang store prosjekter som det første norske teater i Bergen, et musikkakademi i Christiania og han introduserte folkemusikken som inspirasjon for Grieg.

Frihetskjemperen

– Mange av hans storslåtte planer vaklet og falt sammen etter hvert, men Ole Bull så på seg selv som en frihetskjemper, sier avdelingsleder Berit Høgheim ved Museet Lysøen. I denne utgaven av Museum tar hun deg med rundt i Ole Bulls eventyrvilla på Lysøen, hvor han også døde i 1880.

Lysøens eventyrslott med snødekt kuppel.

Lysøens eventyrslott.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Ettermæle

I sitt andre ekteskap giftet Ole Bull seg med den 20 år gamle Sarah Chapman Thorpe, en senatordatter fra Wisconsin. De fikk ett barn, datteren Olea. Hun fortsatte å bruke Lysøen som sommersted, og hennes datter Sylvea Bull Curtis ga hele eiendommen med alle bygninger til Fortidsminneforeningen, Bergen og Horaland avdeling, i 1973.

På Lysøen står dette norsk-amerikanske flagget Ole Bull fikk fra The New York Philharmonic Society.

På Lysøen står dette norsk-amerikanske flagget Ole Bull fikk fra The New York Philharmonic Society.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Høyst levende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 6.mars kl. 16.03 og søndag 7. mars kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.
Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte

Museet Lysøen

Arve Tellefsen gir i år ut sin tredje samling med Ole Bulls musikk.

Arve Tellefsen gir i år ut sin tredje samling med Ole Bulls musikk.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk