Hopp til innhold

Strengen røk - vant 2. pris

Rett før Guro Kleven Hagen (16) spilte finale i Wien røk en streng på fela. Likevel spilte kveldens yngste deltager seg til 2. pris i Eurovisjonens prestisjetunge konkurranse Young Musicians.

Guro i finalen
Foto: Stein Eide / NRK

Fredag kveld vant Guro Kleven Hagen (16) 2. pris i Eurovisjonens prestisjetunge konkurranse for unge klassiske solister, Young Musicians. Men minuttene før valdresjenta gikk på scenen for sitt livs opptreden, ble dramatiske.

- Like før jeg skulle inn for å spille finalen satt jeg og småøvde litt, og plutselig sa det bare pang, og så var den ene strengen røket. Jeg fikk litt panikk, men klarte heldigvis å finne fram en ekstrastreng og skifte i rekordfart. Det hele gikk så fort at jeg ikke rakk å bli nervøs før jeg plutselig stod på scenen, forteller en opprømt Guro like etter finalen.

Se i nett-TV:

Finalen i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere

Innslag med Guro i Dagsrevyen før finalen

Seier til Slovenia

Det ble den slovenske fløytisten Eva-Nina Kozmus (16) som stakk av med 1. prisen i fredagens finale i Wien. Men like bak kom altså Guro Kleven Hagen fra Nord-Aurdal på 2. plass. Guro, som fylte 16 år for få dager siden, var storfornøyd med innsatsen.

- Jeg er veldig, veldig fornøyd, og følte at jeg fikk gjort mitt beste. Det hele var litt ubeskrivelig - jeg har aldri opplevd makan som da jeg stod der opp på den store scenen. Wien og de vakre bygningene lyste mot meg, jeg hadde et fantastisk orkester i ryggen, og de 7, 5 minuttene jeg stod der fløy alt for fort.

Guro Kleven Hagen

Kveldens yngste deltager, fiolinist Guro Kleven Hagen fra Nord-Aurdal.

Foto: Stein Eide / NRK

Ladet opp med tivoli

Oppladningen til den store kvelden innebar blant annet et besøk i tivoli sammen med de andre deltagerne.

- Jeg prøvde berg- og dalbane for første gang i mitt liv, og ble helt skjelven. Deretter hadde jeg en time med læreren min, Stephan Barratt Due, der vi fokuserte på at jeg skulle slippe meg løs og bare kose meg med musikken. Så var det litt pause, før det bar inn til sminking og slikt.

Snart mattetentamen

Lørdag går turen hjem igjen til Valdres, men tross hektiske dager i Wien, har Guro slett ikke planer om å hvile på laurbærene.

- Nå må jeg begynne å øve til Festspillene i Bergen, og så har jeg matte-tentamen om ikke så lenge. Men jeg skal også feire 17. mai med familien, sier en sliten, men jublende fornøyd ung musiker og 10. klassing.

Totalt 15 semifinalister fra hvert sitt europeiske land deltok i årets Young Musicians. Sju kom til finalen, der de fikk spille med Radiosymfoniorkestret i Wien.

Plasseringer:

1. pris: Eva-Nina Kozmus (16) fløytist fra Slovenia

2. Guro Kleven-Hagen (16) fiolinist fra Norge)

3. Daniil Trifonov (19) pianist fra Russland

I juryen satt internasjonale toppmusikere: Peter Eötvös (ungarsk komponist og dirigent) , Werner Hink (østerriksk fiolinist), Alexei Ogrintchouk (russisk oboist) , Cristina Ortiz (brasiliansk pianist) og Ben Pateman (engelsk fløytist)