Hopp til innhold

100 år siden Titanic gikk ned

10. april 1912 la passasjerskipet Titanic ut fra Southampton i England for å krysse Atlanterhavet på jomfruturen sin. Fire dager seinere rente skipet på et isfjell og sank i løpet av få timer. 1500 mennesker døde i en av historiens mest kjente og omtalte skipsulykker.

Titanic

10. april 1912 la passasjerskipet Titantic ut på sin første og siste reise.

Foto: AP Photo / Scanpix

Kunne ikke synke

Titanic var i sin tid verdens største passasjerskip. Det var konstruert med vanntette skott slik at det ikke kunne synke. Men isfjellet laget en lang flenge under vannlinjen langs fem av skottene. Dermed var skipet i realiteten dødsdømt. Om bord var det 1316 passasjerer og et mannskap på 885. Flere av dem registrerte den svake ristingen idet isfjellet skurte langs skipssiden.

Ikke nok livbåter

Dramatisert framstilling av «Titanic»-forliset 1912

Dramatisert framstilling av «Titanic»-forliset 1912, tegnet av den tyske marinemaleren Willy Stöwer.

Foto: Willy Stöwer/Wikimedia Commons

Livbåtene ble gjort klare, men det var ikke nok til alle. Flere av dem ble ikke engang fylt opp med passasjerer. Det var 31 norske statsborgere med – 20 av dem mistet livet. Flere av nordmennene som overlevde har fortalt hvordan akterenden på det stolte skipet reiste seg opp og gikk til bunns mens hundrevis av skrikende mennesker lå i det iskalde vannet og kjempet for livet. Klokka 02:20 natt til 15. april var skipet borte.


Nye regler for skipsfart

Titanic - isberget som man antar Titanic traff.

Titanic - isberget som man antar Titanic traff

Foto: Wikimedia Commons

Titanics jomfrutur skulle vise hvor langt menneskeheten var kommet, og være et bevis på de tekniske erobringene i det nye århundret. Forliset og det store tapet av menneskeliv kom som et enormt sjokk, og førte blant annet til nye og strengere regler for skipsfarten. Det ble laget nye regler for antall livbåter og hvordan et skipsskrog skulle konstrueres. Telegraftjenesten om bord på skip ble effektivisert. Det ble også opprettet en egen ispatrulje i Nord-Atlanteren.

Funnet på 3800 meters dyp

1. september 1985 ble en merkedag i historieskrivingen om Titanic. Da ble vraket lokalisert av et team fra Frankrike og USA. Det var et vanskelig og tidkrevende arbeid. Skipet ble funnet et godt stykke unna den oppgitte posisjonen der det sank. Det var et stort og ærbødig øyeblikk. På havbunnen lå ikke bare gravplassen til et stort skip, men også det siste hvilestedet til 1500 mennesker. Teamet var de første på 73 år som kom til dette stedet. På nytt figurerte skipet på førstesidene over hele verden.

Titanic Expedition

Vrakrester fra Titanic.

Foto: Ap

Titanic-dramaet på nytt

"Titanic"

Leonardo diCaprio og Kate Winslet fra filmen Titanic

Foto: Scanpix/Reuters

Det er skrevet mange bøker og spilt inn flere filmer om tragedien. Det mest kjente boka, ”A night to remember” skrev Walter Lord i 1955. Han oppsøkte og intervjuet 63 overlevende og skrev en dramatisk og fortettet minutt-for-minutt fortelling om forliset. Tre år seinere var det premiere på filmen som var basert på Lords bok. I 1997 kom så filmen ”Titanic”som gjorde Leonardo diCaprio og Kate Winslet til megastjerner. Filmen har dratt inn over en milliard dollar, og i disse dager, 15 år etter premieren, og 100 år etter forliset, foreligger filmen i 3D-format. Ifølge de som har sett filmen gir det publikum en følelse av å være om bord på det dødsdømte skipet den tragiske aprilnatta i 1912.

Hør Arne Bakkes program om Titanic-forliset på NRK P2 9. april kl. 10.05 og 22.05!

Programmet blir også sendt på NRK Gull lørdag 14. april, på dagen 100 år siden forliset skjedde! Her forteller blant annet flere av de overlevende nordmennene sine gripende historier.