Saft av gran og bjørk
Like deler av granskudd og unge bjørkeblad has i en stor stålkasserolle, hell over vann til det dekker. La koke i 15-20 minutter, trekk kasserollen av planten, og la blandingen stå og trekke en halvtimes tid. Sil væsken av og mål mengden. Pr liter væske tilsettes ca 300 g sukker og 3 ss sitronsaft. Sitronsaften kan erstattes med 1 ts sitronsyre. Sett kasserollen over varmen igjen, og rør til sukkeret er oppløst. La saften nå kokepunktet. Helles på flasker rene flasker. Blandes med vann/farris etter smak
Granskudd - ypperlige urtekrydder rett utenfor døra di! (Foto: Inger-Lise Østmoe)
Granskuddsukker
Fyll en neve nyplukkede unge skudd i en krukke og hell over farin. Etter noen uker har sukkeret trukket til seg den nydelige aromaen av granskuddene. Gransukkeret brukes i stedet for vaniljesukker, drysses over kaker, tilsettes iskremer, desserter og mye annet. og behag. Begrenset holdbarhet, det er lurt å fryse ned det som ikke skal brukes straks.
Granskuddbrød eller rundstykker
5 dl lunkent vann
2 dl lunken kefir
5-6 ss olje eller smeltet smør
2-3 ss granskuddsirup
1 ts salt
1 pk tørrgjær
2 dl ferske/fryste granskudd
(eller 1/4 dl tørket og knust)
5 dl havregryn eller kruskablanding
7,5 dl halvgrovt hvetemel
Bland alt godt med maskin og sett til heving på lun plass, godt tildekket, 1 times tid. Når deigen er hevet til dobbelt størrelse knas den om og bakes ut til store brød, eller rundtstykker hvis man vil. Etterheves 45 minutter og stekes ved 200 grader i 45-50 minutter for store brød, eller ved 225 grader i ca 15-20 minuter for rundstykker.
DEN BLÅ KRUKKA 2006
En barnehåndfull lysegrønne myke granskudd og samme mengde spede bjørkeblad er lagt på krukka og overhelt en halvflaske nøytral vodka.
Program 1 - søndag 18. juni 2006
Putt litt granskudd i brøddeigen og få et flott og veldmakende brød. (Foto: Inger-Lise Østmoe)