Musikalsk reise gjennom byer og landskap

- Jeg har jo brukt 5 år på dette, og har hatt en plan for helheten. Så har jeg gradvis skrevet frem de ulike delene. Det er veldig interessant å kunne jobbe med en times struktur, tenke det mer som en forestilling, og ta med publikum på en reise fra start til slutt.

Komponisten Eivind Buene

Komponisten Eivind Buene

Foto: Bodil Johanne Jensen

Reisen er lang. Den tar 70 minutter, og går gjennom byer og landskap - i mange slags musikalske betydninger. Men også på andre måter. For idéene i verket, Possible Cities and Essential Landscapes, bygger på refleksjoner og opplevelser av byer og mennesker og omgivelser.

Metafor for ny musikk

- Byen er en veldig god metafor for det å lytte til ny musikk. I musikken gjenfinner du både de strukturelle nivåene, de kaotiske nivåene og de sosiale nivåene. For min musikk spilles jo av levende musikere, og måten de møtes i musikken på, er litt på samme måte som å møtes i byens strukturer.

Nysgjerrig overfor lyd

Komponisten Eivind Buene og dirigenten Christian Eggen

Dirigent Christian Eggen lytter sammen med komponisten.

Foto: Bodil Johanne Jensen

-Jeg er opptatt av disse kaotiske strukturene, rett og slett mengden av bygg og energier og nettverk. Og jeg tenker ofte, hvordan kan en stor, moderne metropol funke? Hvordan er det mulig?

- Og denne nysgjerrigheten har jeg lyst til å overføre til nysgjerrigheten overfor lyd. Hvor mye kan man lade og mette et uttrykk, hvor mange ting kan man la kollidere mot hverandre, hvor mange lyder kan skytes ut mot hverandre på én gang, og allikevel kunne oppfattes som meningsfulle helheter?

Overraskelse og skjønnhet

- Men det må også sies at det krever noe av folk, også. Fordi det er musikk vi vanligvis ikke forholder oss til, så vi er ikke så vandt til å lytte til den. Man er nødt til å lene seg litt fram, og litt inn i den, og gå inn i den teatrale rammen for den. Og hvis man gjør det, så tror jeg det er mange som kan la seg overraske, også over at det som skjer i musikken kan fremfrå med skjønnhet.

Sentral komponist

Komponisten Eivind Buene

Eivind Buene, spent før urfremføringen

Foto: Bodil Johanne Jensen

Eivind Buene er 36 år gammel, utdannet ved Norges Musikkhøgskole og har drevet profesjonelt som komponist i rundt10 år. Han er blitt fremført av sentrale norske samtidsenembler, fått bestillinger og blitt fremført av de fleste norske symfoniorkestre, og internasjonal blitt fremført på flere festivaler. Han har fått bestillingerer fra topp-prestisjetunge ensembler som Ensemble InterContemporain i Paris og Birmingham Contemporary Music Group.

Urfremføring

Eivind Buenes verk ”Cities and Landscapes” ble urfremført 14. november 2009, på Cikada-ensemblet 20-års jubileumskonsert i Kulturkirken Jakob i Oslo. Og hele reisen kan du bli med på, gjennom to utgaver av Musikk i brennpunktet, i NRK P2.

Fra en prøve med Cikada-ensemblet

Cikada forbereder Cities and landscapes

Foto: Bodil Johanne Jensen

Cities and Landscapes, del I: Musikk i brennpunktet 25. november kl. 21.03

Cities and Landscapes, del II: Musikk i brennpunktet 2. desember kl. 21.03

NRK-opptak fra urfremførelsen i Kulturkirken Jakob, 14. november 2009, med Cikada, under ledelse av Christian Eggen.