NRK Meny
Normal

- Kjør på med grautmål!

«Striken stod og nevla på kakene». Denne setninga vil mange langs kysten av Norge forstå. Forfatterne av boka «Grautmål» oppfordrer alle til å ta fram og bruke sine sære dialektord.

"Grautmål"

Arve Uglum og Øystein Vangsnes har skrevet 'Grautmål'.

Foto: Roar W. Vangsnes

Mange ville nok ha oversatt setninga over til «gutten stod og fingra på kakene», hvis de hadde snakka med noen fra ei anna bygd enn dem sjøl.

Øystein Vangsnes

Øystein Vangsnes er språkforsker ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Lars Nes

Fordi ordene ikke står i ordboka, tror vi at folk med en annen dialekt ikke vil forstå dem, sier Språkforsker ved Universitetet i Tromsø, Øystein Vangsnes. Men de fleste sære dialektord kan man finne igjen i litt andre former i flere andre dialekter.

Fra radio til bok

Sammen med NRK-journalist Arve Uglum har Vangsnes skrevet boka «Grautmål». Utgangspunktet var en radioserie som gikk på NRK Sogn og fjordane fra 2006 til 2008. Arve Uglum fikk lyttere til å ringe inn og fortelle om et dialektord; hva det betydde, og hvor det ble brukt.

- Det er jo mange morsomme ord som svirrer rundt omkring, sier Uglum. Det er veldig mange gode personkarakteristikker som igraol som betyr en grådig person, og tverrbrand som betyr en kverulant. Dette er ord som er laga for å sette folk litt på plass, og det ble veldig morsomt når folk beskrev hva de betydde.

Hissige målfolk

Arve Uglum visste hva han gjorde da han kalte serien for «Grautmål». Reaksjonene fra ihuga målfolk lot ikke vente på seg. Men etter hvert gikk kritikken over til begeistring. De samme som ringte og skjelte han ut da serien starta, ringte etter hvert inn med ord de hadde lyst skulle være med i serien.

-Det tok litt tid før folk skjønte at tittelen var ironisk og at jeg laga dette ut ifra kjærlighet til dialektene i fylket, sier Arve Uglum.

Bruk ordene!

Nå har altså radioserien blitt bok. I tillegg til forklaringene fra lytterne, går Øystein Vangsnes mer i dybden på ordene. Han forklarer hva ordet betyr og hvor i landet det brukes. Arve Uglum ble overraska over at nesten alle ordene ble brukt i andre fylker enn Sogn og fjordane også.

"Grautmål" - hyllest til dialektord

Bruk de sære ordene, er oppfordringa fra språkforsker Øystein Vangsnes.

- Å nevla er kjent over hele landet, og står til og med i nynorskordboka, forteller Vangsnes. Men dette betyr at vi ikke må være så redde for å bruke dialektordene.

Mange sier at engelsk er et mye mer ordrikt språk enn norsk, men hvis vi tar i bruk dialektordene er norsk fullt på høyde. Fordi vi er redde for å ikke bli forstått er vi med på en slags ubevisst ensretting av språket vårt, mener språkforskeren.

- Bruk de sære ordene, er oppfordringa hans.

Språkteigen hører du i NRK P2, søndag klokka 09.30 og mandag klokka 23.30.

Du finner oss også på Facebook og på Twitter .