Anmeldelse

Odda vil hjelpe deg med kjærligheten

Flaks for Odd-Magnus Williamson at han har skuespillertalent. Ellers ville «What is love» føyd seg inn i rekken av forestillinger der komikere bretter ut sin vonde livshistorie fra scenen – med passe hell.

What is love

WHAT IS LOVE: Denne høsten er Odd-Magnus Williamson både forfatter, skuespiller og kjærlighetsdoktor.

Foto: Lars Opstad / Lars Opstad

Hvordan vet man at en komiker er blitt voksen? Han går til teaterscenen og åpner opp om sitt vanskelige liv.

Det var et merkbart trekk ved fjoråret: Komikerne gikk til teateret. Rune Andersen, Bjarte Tjøstheim og Else Kåss Furuseth fikk alle stor oppmerksomhet for sine personlige forestillinger om viktige og vonde tema:

Rusmisbruk i hjemmet, livshemmende angst og selvmord i nær familie. Alle er de forestillinger som har hatt betydning for mange publikummere som har sett dem. Samtidig var de utfordrende som teater fordi vekslingen mellom det lette og det tunge, komikeren og det private, raskt kunne bli ubalansert.

Flytur med Odda

Nå har Odd-Magnus Williamson føyd seg inn i rekken av bekjennende komikere. «What is love» spilles ved Oslo Nye Teater og handler, ikke overraskende, om kjærlighet.

Kjærligheten er en flyplass, skal vi tro Williamson. Han burde vite hva han snakker om. I forkant av bokutgivelse og forestilling har han pløyd seg gjennom nesten 5000 sider relasjonslitteratur for å bli en bedre kjæreste og forstå seg selv.

Det er dette, kombinert med egne erfaringer, «What is love» består av. En flytur med Odda in love.

Det er blitt et ganske alvorlig show. Ganske privat også, til tider for privat. En anelse bedrevitende (se hva jeg har fått til), en smule rørende og en smule klokt.

Manuset er best i første halvdel, der konfliktmaterialet er tydeligst. Showet vannes ut etter hvert og hadde hatt godt av en god runde innstramming.

Medisin og sykdommer

Det merkes at Odd-Magnus Williamson har skuespillererfaring. Og at han har skrevet bok om kjærligheten i samme slengen.

Når en nettbokhandel har plassert boken i kategorien «Medisin og sykdommer», blir Love Doctor Williamson en slags blanding av ekspert, kvakksalver og sjaman. Noe sånt.

Manuset er innlært, nesten lest, men sitter likevel godt. Timingen er stort sett upåklagelig, humoren innful og poengene skarpe og gode.

Men blandingen mellom det personlige og det private er ikke særlig godt balansert i enkelte deler av forestillingen. Forestillingen varierer mellom dukkespill, sangnumre, dramatisering av flytur og forelesning.

«What is love» er likevel en litt for lang forestilling som ikke klarer å fornye seg underveis.

Oppriktig

Men det er ganske morsomt. Det ligger en oppriktig og medmenneskelig tanke om å kanskje komme noen til hjelp i kjernen av «What is love». Slik det ofte gjør med slike bekjennelsesshow.

Etter endte forestillinger i Oslo planlegges forestillingsturne for å spre kjærlighetens budskap over landet. Ikke ulikt verken sjamaner eller prinsesser.