Hopp til innhold
Anmeldelse

Jevnt høyt nivå på Stjernekamp-premieren

Lørdag kveld introduserte artistene seg for publikum i Stjernekamp. NRKs musikkanmelder er svært imponert over artistene i årets utgave.

Stjernekamp 28. august 2021
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Musikk

Stjernekamp – sesongpremiere

Egen sjanger

28. august, 2021

Så var første program i høstens Stjernekamp unnagjort, og for en kveld det ble. Spesielt Anna-Lisa Kumoji og legendariske Polkabjørn (Bjørn Tomren) utmerket seg som potensielle publikumsfavoritter, mens Chand Torsvik og Carina Dahl nok har de største justeringene foran seg.

Kudos skal også Jorun Stiansen ha, som gjorde et følelsesladet comeback på scenen etter mange tunge år. Nivået var jevnt høyt, og vi mangler den åpenbare offergrisen – en rolle for eksempel Alex Rosén spilte i fjor.

I kveld røk heldigvis ingen ut, men som dere vet: kveldens stemmer overføres til neste runde. Nå er det bare å sette på nedtelling, så sees vi vi igjen til stadionrock-kveld i Stjernekamp!

0
dager
0
timer
0
minutter
0
sekunder

Første kveld i Stjernekamp: – Dette er stjernekamphistorie!

1. Alexandra Rotan: «Viva la Vida»

 • Artist: Coldplay (2008)
 • Av: Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion, Chris Martin
Terningkast 5 - bredde

Keiino-vokalist Rotan er en av forhåndsfavorittene, og starter konkurransen med den moderne svisken «Viva La Vida».

Et av tidenes mest irriterende band, men Rotan klarer faktisk å få en innbitt Coldplay-motstander til å like denne låta. Jeg skulle ønske hun var vokalist i stedet for Chris Martin.

Hun har stålkontroll på det krevende vokalhooket, og får vist frem entertainer-talentet sitt med en selvsikker tilstedeværelse. Det eneste aberet er at energien er litt monoton, det er full flis fra start til slutt, og det gjør jo at man savner litt dynamikk. Men for all del, dette var bra!

Fra Stjernekamp 2021, egen sjanger.

2. Marius Roth Christensen: «Caruso»

 • Artist: Lucio Dalla (1986)
 • Av: Lucio Dalla
Terningkast 5 - bredde

Den forhenværende Seigmen-stjernen har etablert seg som tenor, og går hardt ut med klassikeren «Caruso».

Opera har jo noen åpenbare elementer gående for seg. Det er vel den mest umiddelbart vakre og slående sjangeren i Stjernekamp-konkurransen, og det beviser Christensen med sin tolkning av Lucio Dallas «Caruso».

Han presenterer seg som en mektig vokalist med god formidlingsevne, noe som naturligvis er vesentlig i en sjanger som opera. Han klarer å understreke sorgen og lengselen i låta, og byr på en enormt kul avslutning. Blir spennende å se hvordan Christensen klarer seg i de andre sjangerne!

Fra Stjernekamp 2021, egen sjanger.

3. Heidi Ruud Ellingsen: «Min tur»

 • Fra musikalen Flashdance (2010) – norsk versjon Runar Borge (2018)
 • Av Robbie Roth og Robert Cary
Terningkast 4 - bredde

Ellingsen gjør det helt tydelig at hun har gjort denne opptreden noen ganger. Hun presenterer seg som en knallsterk vokalist, en scenevant underholder, og er nok en som kommer til å beherske sjangerdynamikken i Stjernekamp med glans.

Låta er ikke akkurat den aller kuleste jeg har hørt, men det er jo ikke Ellingsens feil. Hun gjør det absolutt beste ut av det, og beholder kontrollen gjennom det hele. Gleder meg til å se henne gjøre noe enda mer interessant senere i konkurransen!

Fra Stjernekamp 2021, egen sjanger.

4. Bjørn Tomren: «Long Gone Lonesome Blues»

 • Artist: Hank Williams (1950)
 • Av: Hank Williams
Terningkast 6 - bredde

Så er det endelig tid for å bli kjent med verdensklassenavnet Polkabjørn. Kallenavnet lover så mye, og dette gleder jeg meg mer til enn Charter-Hilde gleder seg til å bade.

Alle som tar med seg Hank Williams inn i Stjernekamp blir automatisk min favoritt. Fy flate for en fyr! Innledningsvis legger han hovedvekten på ordet «blues» i låttittelen, men etter hvert får vi innslag av musikkens største komiske fanebærer: jodlingen.

Dette er dynamisk, merkelig, dødskult og bortimot et perfekt Stjernekamp-innslag. Noe av det aller beste jeg har sett i denne konkurransen! Hvis Polkabjørn ryker ut før finalen så mister jeg troen på dere ALLE.

5. Kevin Mbugua: «24K Magic»

 • Artist: Bruno Mars (2016)
 • Av: Bruno Mars, Philip Lawrence, Christopher Brody Brown
Terningkast 4 - bredde

Man kan vel dele folk inn i to kategorier her i verden: Dem som kler hatt, og dem som ikke gjør det. Kevin Mbugua er en vandrende reklame for den førstnevnte gruppa. Her er en fyr som har en velfortjent god selvtillit på scenen, og har koreografien i sin hule hånd (eller fot).

Syns stemmen hans drukner litt i det voldsomme arrangementet, men Mbugua er åpenbart en dyktig vokalist som kan sjangeren til fingerspissene. Jeg gleder meg til å se mer!

Fra Stjernekamp 2021, egen sjanger.

6. Carina Dahl: «Always Remember Us This Way»

 • Artist: Lady Gaga (2018)
 • Av: Lady Gaga, Natalie Hemby, Hillary Lindsey, Lori McKenna
Terningkast 3 - bredde

Carina henvender seg til dem som har forhåndsdømt henne som artist, og jeg skal innrømme at jeg nok passer inn i den kategorien. Når hun nå presenterer denne småsure og temmelig uinspirerte Lady Gaga-coveren, er jeg fremdeles ikke overbevist.

Det er sjeldent en god idé å velge seg en Lady Gaga-låt om man ikke har hennes vokaltekniske evner. Det er det som kjent svært få som har, men det hadde vært interessant å høre Carina Dahl ta en Bonnie Tyler-låt. Det tror jeg hadde funka bedre.

Man kan sikkert sette noe av dette på nerve-kontoen også, og jeg skal selvsagt fortsette å la tvilen komme henne til gode.

Fra Stjernekamp 2021, egen sjanger.

7. Chand Torsvik: «Levva livet!»

 • Artist: Åge Aleksandersen & Sambandet (1984)
 • Av: Åge Aleksandersen
Terningkast 3 - bredde

Jaja, da var det Chand, da. Han trøkker til som bare Chand kan, og det humøret er jo like smittsomt som covid.

På refrenget tar nok pusten ham litt igjen. Han har gått litt hardt ut her, Chand, men det er jo fort gjort å få overtenning på premiere. Det er festkveld, naturligvis, men på en eller annen måte føles dette som en som har tatt med fyrverkeri i begravelse.

God stemning, men kanskje litt mye. Jeg tror Chand hadde hatt godt av å roe bitte litt ned, men for all del, han koser seg jo.

Fra Stjernekamp 2021, egen sjanger.

8. Jorun Stiansen: «Read All About It, Pt. III»

 • Artist: Emeli Sandé (2012)
 • Av: Stephen Manderson, Iain James, Tom Barnes, Ben Kohn, Pete Kelleher, Emeli Sandé
Terningkast 3 - bredde

Jorun Stiansen trer tilbake i manesjen, og det gjør hun med denne dypt personlige fremførelsen av en dørgende kjedelig låt.

Hun scorer høyt på inderlighet, og det er tydelig at dette øyeblikket betyr mye for henne. Da gjør det ikke så mye at stemmen er en tanke utrent og svak. Vanskelig å trekke for mye når dette er tydelig svært viktig for Stiansen, så vi får ønske henne velkommen tilbake og glede oss til å se det tekniske nivået stige de kommende ukene.

Fra Stjernekamp 2021, egen sjanger.

9. Fredrik Domaas: «Du ga mæ viljestyrke»

 • Artist: Kristian Kristensen (2019)
 • Av: Eivind Helgerød/Kristian Kristensen
Terningkast 4 - bredde

Fredrik Domaas er en kar jeg bare har hatt begrenset kjennskap til hittil. Han viser seg her som en skjult perle med en i utgangspunktet glitrende stemme. Den er nokså tradisjonell i norsk indie-sammenheng, men han har en helt åpenbar følelse for god vokalutøvelse, selv om det glipper ganske kraftig på de høyeste partiene.

Jeg gleder meg til å bli kjent med Domaas i ukene som kommer, for med litt coaching tror jeg han kan bli en spennende outsider til de senere rundene.

Fra Stjernekamp 2021, egen sjanger.

10. Anna-Lisa Kumoji: «Proud Mary»

 • Artist: Tina Turner (1971) – originalversjon Creedence Clearwater Revival (1969)
 • Av: John Fogerty
Terningkast 6 - bredde

Så er det tid for årets representant for de norske soulrock-vokalistene. Kumoji er en dyktig musikalartist, med en klassisk soulvokal – og i kveld har hun valgt Tina Turners versjon av Proud Mary, en av tidenes kuleste soul-låter.

Her presenterer Kumoji seg som den fødte entertainer. En helt ekstrem vokalkontroll og utstråling. Det oser rutine, selvtillit og energi. Her har Chand Torsvik litt å lære hva angår perfekt tenningsnivå.

Synger seg til favorittstempel sammen med Alexandra Rotan og Bjørn Tomren her, godeste Kumoji.

Fra Stjernekamp 2021, egen sjanger.

Espen Borge er frilanser som anmelder musikk på oppdrag for NRK.

Alle anmeldelser og anbefalinger finner du på NRK.no/anmeldelser.

Anbefalt videre lesing: