Hopp til innhold
Anmeldelse

Noe av det beste jeg har sett i Stjernekamp noensinne!

Joik og duett-kvelden ble intens og variert, men det var Bjørn Tomren og Ole Børud som stjal showet.

Bjørn Tomren & Ole Børud i Stjernekamp.
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Musikk

Stjernekamp – åttende episode

Joik og duett

16. oktober, 2021

Det har vært en hektisk kveld med mange gode bidrag, men det har da også blitt enda tydeligere at det er en helt klar nivåforskjell på Bjørn/Alexandra og Jorun/Carina.

Etter en utfordrende kveld med joik og duett var det til slutt Jorun som måtte forlate konkurransen. Jeg tviler på at hun hadde regnet med å komme så langt, og har nok overrasket både seg selv og seerne med innsatsen i årets Stjernekamp. Vel blåst, Jorun!

LES: Jorun Stiansen er ute av Stjernekamp

Bjørn Tomren fortsetter å levere ikoniske Stjernekamp-øyeblikk, og han begynner å se ut som tidenes aller beste Stjernekamp-deltaker i mine øyne. Jeg kommer til å bli fullstendig rasende dersom han ikke vinner, for det er nøyaktig sånne artister som han programmet trenger.

Neste uke er det klart for en skikkelig festaften. KORK kommer på besøk og vi skal innom både musikal og storband. Det er bare å holde av datoen. Vi sees!

JOIK

1. Jorun Stiansen: «Jearrat Biekkas»

 • Artist: Ulla Pirttijärvi (2008)
 • Av: Nils-Aslak Valkeapää, Ulla Pirttijärvi
Terningkast 4 - bredde

Ja, det er tydelig at Stiansen har stor respekt for sjangeren, i alle fall. Blir kanskje grepet av en anelse ærefrykt her, i alle fall i joike-innledningen. I verset er hun naturligvis tryggere, og har mer kontroll på tonene.

Selv om hun ofte høres litt skingrende og sliten ut i joikepartiene, gir hun utvilsomt full pinne her. Mangler litt balanse og kontroll på de mest utfordrende partiene, men gjør seg absolutt ikke bort. Godt gjort!

2. Carina Dahl: «Viviann»

 • Artist: Sofia Jannok (2013)
 • Av: Axel Olle Sigurd Andersson, Henrik Oja, Sofia Jannok, ViviAnn Labba
Terningkast 5 - bredde

Carina har valgt seg en låt med en nokså lite kledelig intro, men du verden som hun klinker til på refrenget. Også med så stor kraft og innlevelse, da!

Wow, dette var som en slags himmel og helvete. De fåmælte og forsiktige partiene er bortimot uutholdelige å høre på, mens hun tar scenen med storm i refrenget. Litt usikker på hvor mye joik dette er – kanskje det egentlig er mest Carina Dahl som synger?

Uansett var det finfint å høre på, og hadde hun klart dynamikken mellom de ulike partiene i låta bedre hadde dette nok vært toppkarakter.

3. Alexandra Rotan: «In Ge Mun Diede»

 • Artist: Bárut & Inga Juuso (2011)
 • Av: Trad., Ánte Mihkkal Gaup
Terningkast 6 - bredde

Rotan velger en litt outrert og unik tilnærming til dette, og det gir umiddelbar avkastning. Hun klarer å fange mystikken i låta, og beholder tryggheten og selvsikkerheten i formidlingen gjennom det hele.

Det kan kanskje beskyldes for å være en anelse for seigt, men jeg syns dette er en aldeles nydelig fremføring av en helt fantastisk låt. Rotan har tro på det hun formidler, tro på egne evner, og det gir en enestående følelse når alt er sagt og gjort. Herlig!

4. Bjørn Tomren: «Sámi eatnan duoddariid»

 • Artist: Nils-Aslak Valkeapää (1978)
 • Av: Nils-Aslak Valkeapää
Terningkast 4 - bredde

Bjørn slår meg jo som en fyr som antagelig liker å fordype seg i ulike sjangre, og har jo allerede utpekt seg i urfolksmusikk med strupesang. Han er med andre ord det nærmeste vi kommer en hjemmebane i kveld?

Når den nydelige stemmen hans først seiler inn i mikken er det med både rytme, dybde og forståelse for hva som formidles. Han tar vandringen på alvor, men bommer av og til på tone og klarer ikke alltid la seg stoppe fra å lukke halsen slik han har fått beskjed om å ikke gjøre.

Vi har sett Bjørn bedre enn dette, men det i seg selv sier jo det meste om kvalitetene hans.

DUETT

1. Jorun Stiansen & Kim Rysstad: «Jackson»

 • Artist; Johnny Cash & June Carter (1967)
 • Av: Billy Edd Wheeler og Jerry Leiber
Terningkast 5 - bredde

Her syns jeg litt synd på Jorun. Hun har valgt en helt rå låt, som har all verdens potensiale, men Kim Rysstad er dessverre ganske katastrofal her. Han virker kolossalt uinspirert, bommer på teksten, og gjør ikke Jorun noen tjenester.

Heldigvis klarer hun stort sett å bære låta alene, selv om hun av og til blir litt overivrig og sklir litt ut i sure toner. Hun har en stemme som kler låta veldig godt.

Så: Terningkast 5 til Jorun, og terningkast 2 til Kim.

2. Carina Dahl & Adrian Jørgensen: «Treng dæ no (Need You Now)»

 • Artist: Lady A (2009)
 • Av: Hillary Scott, Charles Kelley, Dave Haywood, Josh Kear
Terningkast 4 - bredde

En nokså sur start stopper ikke Carina fra å ta denne låta i nakkeskinnet, og i de første harmoniene er disse to riktig så fine.

Stemmene deres kler hverandre meget godt, og selv om Carina av og til kan høres litt anstrengt ut, har de tette og fine harmoniene mer enn nok kvalitet til å bære dette.

Det skal også utdeles honnør for å oversette låta til trøndersk, naturligvis. Låta er litt kjedelig, og de låter klart best sammen, men alt i alt var da ikke dette så ille, vel?

3. Alexandra Rotan & Adam Douglas: «It's All Coming Back To Me Now»

 • Artist: Céline Dion (1996)
 • Av: Jim Steinman
Terningkast 5 - bredde

Rotan er jo nå helt alene på vokalisttronen i denne konkurransen, og med sine første strofer her viser hun hvorfor. Hun har altså så beinkontroll på hver tone. Det er rett og slett imponerende.

Enkelte partier er kanskje litt for sidrumpa og treige i forhold til originalen, men dette er et vidunderlig samspill mellom to glitrende vokalister. Det tas kanskje litt for få sjanser, her?

De er så flinke at man gjerne kunne prøvd å sette litt særpreg på denne låta, men for all del: Dette er jo en glimrende prestasjon!

4. Bjørn Tomren & Ole Børud: «(There'll Be) Peace In The Valley (For Me)»

 • Artist: Elvis Presley (1957)
 • Av: Thomas A. Dorsey (1937)
Terningkast 6 - bredde

Wow! Nok en gang serverer Bjørn noe av det aller beste jeg har sett i Stjernekamp noensinne.

Hans særegne stemme er helt perfekt til denne gospelen, og samspillet og kontrastene mellom ham og den fantastiske Ole Børud er helt vanvittig imponerende. Her tør han virkelig å vise det unike spekteret han besitter.

Dette er noe helt annet, noe helt, helt annet. Alexandra Rotan og Adam Douglas var flinke uten særpreg i forrige låt, mens dette rett og slett var både teknisk perfekt og samtidig helt unikt. Aldeles nydelig!

Vel blåst!

Det er jeg som er Espen. Jeg er frilanser som skriver om musikk og humor for NRK. Dersom du vil lese mer, kan jeg anbefale min anmeldelse av Sam Smith sin nye plate «Gloria», min slakt av plata «Rush!» av Eurovision-vinnerne Måneskin, eller hva jeg syns om Musti sin langefinger av et album. Og du finner alt det nyeste på nrk.no/anmeldelser.