Hopp til innhold
Anmeldelse

«Samisk stolthet i balkansk rapdrakt!»

Pop-aktivisme og lidenskapelig joik står på menyen under årets Sámi Grand Prix. Her er dommen over alle bidragene!

Loga sámegillii.

Keyart fra anmeldelse av Sami Grand Prix med terningkast.
Foto: MotionMotionMotion / NRK
Musikk

Sámi Grand Prix 2023

Diverse artister

Påskeaften kl. 19.50 på NRK1 / NRK TV

Påskeaften er det klart for årets store samiske musikkonkurranse, når 12 artister kjemper om seieren i Sámi Grand Prix 2023.

Seks poplåter og seks joiker skal i ilden, og det skal kåres én vinner i hver kategori.

NRKs anmeldere har hørt hva artistene har å by på, og dette er deres dom!

Lytt på YouTube | Lytt på Apple Music

Yungmiqu & Jezebro – «Cokka gávtti!»

Sami Grand Prix deltakere 2023
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
Espen Borge:Samisk stolthet presentert i balkansk rapdrakt!
Ánne Márjá Guttorm Graven:Denne låta oser energi og glede, samtidig som den har et klart budskap og oppfordring.
Espen Borge:Det er ikke noe å klage på her, ass. Her har man klart det sjeldne kunststykket å kombinere typiske balkanske rytmer med sinnarap, hva kan man ikke like?
Ánne Márjá Guttorm Graven:Om fremføringen matcher låta, kan den løfte taket! Jeg tror ikke den kommer til å gå til topps i SGP, men den blir nok flittig spilt på diverse fester rundt omkring.
Ánne Márjá Guttorm Graven:
Espen Borge:Yungmiqu og Jezebro har forfattet en rasende, men samtidig nydelig rap om de inngripende overgrepene mot samiske landområder. Tydelig at gutta mener det de rapper om, og når de balkanske rytmene i tillegg svinger som en dumphuske er det umulig å ikke bli overbevist. Herlig låt!
Espen Borge:

Linus Johnsen – «Cevzoset hilat»

Sami Grand prix 2023
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
Espen Borge:En vaklende dancelåt med ustabil vokal.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Det her er en funky låt, med en melodi som like godt kunne vært en joik. Hele låta kan joikes, og det er for meg et pluss. Liker hvordan låtskriverne har brukt gløden fra det slukte bålet til å skildre håp og motstand.
Espen Borge:Denne forvirrer meg bare.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Tar ikke rytmen tak i deg, ikke joiken heller? Hør på låta en gang til, lukk øynene og virkelig føl på sangen.
Espen Borge:Vokalen er voldsomt ustabil frem til siste parti, der joiken endelig gjør det helt tydelig hva Linus Johnsen behersker best.
Espen Borge:Jeg har aldri hørt en låt som dette, og den har en underlig forheksende kraft. Ved tolvte gjennomlytting har den nok tatt fullstendig kontroll over meg. Wow, så rare greier!
Espen Borge:
Ánne Márjá Guttorm Graven:Elsker grooven, refrenget og joiken.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Låta kunne ha tatt seg litt mer opp, men det blir tilgitt når joikestrofene kommer. Alt i alt en meget bra låt!
Ánne Márjá Guttorm Graven:

Aili – «Duostil (Brave)»

Aili Katrine Wergeland Teigmo
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
Espen Borge:Joik møter tropisk house! Veldig Eurovision-vibes på denne.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Dette er en oppløftende, dansbar og fengende låt. Energien, teksten, beaten, melodien, joiken, og bare elsker det når bassen endrer hjerterytmen min.
Espen Borge:Syns det her er en sånn snurre-rundt-i-Miami-mens-du-blir-filma-av-drone-som-flyr-avsted-låt. Det er kanskje litt klisjè, men salte kjeks som det svinger.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Låta har ingen aldersgrense, men kan hende bassen blir litt for heftig for min foreldregenerasjon og de eldre enn det.
Espen Borge:Aili er et av de friskeste pustene i bransjen om dagen, og viser hvorfor med denne spretne dancelåta. Et knallsterkt refreng som forstår oppgaven i Sámi Grand Prix: Få lytterne til å fly ut av stolen.
Espen Borge:
Ánne Márjá Guttorm Graven:Låta har alt en skikkelig god festlåt trenger: positivitet, fengende melodi og joikbart refreng. Vi trenger enhver som lager fest og glede på samisk!
Ánne Márjá Guttorm Graven:

Mihka & Andreas – «Ále guođe mu»

Sami Grand Prix 2023
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
Espen Borge:Klassisk døll Grand Prix-ballade med utslitt budskap.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Dette er en låt som jeg automatisk kan finne på å si at jeg ikke liker, og så ende opp med 30 000 lyttinger i løpet av et år.
Espen Borge:Vokalen klinger utradisjonelt og ekstremt behagelig, i alle fall. Fraværet av originalitet og en skikkelig melodi spenner bein på Mihka og Andreas her.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Kanskje du ikke liker kjærlighet? Kanskje det er der problemet ligger, for låta er det ingenting galt med.
Espen Borge:Det beste man kan si er at vokalen gir en helt tydelig stemning, men arrangementet klarer ikke å bære den. Denne skal nok slite med å hevde seg mot de mer energiske bidragene.
Espen Borge:
Ánne Márjá Guttorm Graven:Stemmen, arrangementet og teksten drar meg inn i en annen stemning, og når låta tar seg opp så følger kroppen min med.
Ánne Márjá Guttorm Graven:

Máret Áile – «Ráhkis hoavda»

Sami Grand prix 2023
Foto: dragan cubrilo / MotionMotionMotion
Ánne Márjá Guttorm Graven:Máret Áile har kanskje den beste vokalen i SGP i år. En rolig låt med et nært tema om kampen for å ha det bra med seg selv.
Espen Borge:Ráhkis hoavda er også en kampsang, men i motsetning til «Cokka gávtti!» har denne et langt mer svevende og naturnært uttrykk.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Du finner ingen andre nordsamisktalende sangere som synger så tydelig, behersket og sterkt. Er lenge siden jeg har hørt en sånn her type sang på samisk.
Espen Borge:Igjen er det budskapet som treffer hardest, men her er det verdt å trekke frem det lekne trommesporet som løfter det minimalistiske uttrykket.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Låta krever mer av meg som lytter enn de andre låtene, og det tar litt tid før jeg får grep om den. For min del kunne den ha trøkka til bittelitt mer når låta tar seg opp.
Ánne Márjá Guttorm Graven:
Espen Borge:En nydelig, inspirerende og naturnær drømmesekvens som går poetisk til verks for å beskrive den samiske kampen. Her er tålmodighet, kampvilje og mot i sentrum - og arrangementet passer perfekt for å beskrive hva man kjemper for. Svinger ikke på dansegulvet, men hva gjør vel det?
Espen Borge:

Elin Oskal – «Lusa»

Sami Grand Prix 2023
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
Espen Borge:Techno, dubstep, 90-tallsvokal, hvor i alle dager skal man begynne?
Ánne Márjá Guttorm Graven:Dette er en dansbar låt om ung forelskelse (eventuelt lyst) og spenningen og lengselen etter noen.
Espen Borge:Elsker allsidigheten i denne låta! Man vet aldri hvilken sjanger som lurer rundt neste sving.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Får lyst å være 19 år igjen, sitte i passasjersetet i en bil og sittedanse på tur til Guovdageaidnu og påskefest.
Espen Borge:Den er minimalistisk, den er selvsikker, den er eksperimentell. Elin Oskal tør å ta sjanser, og det har lønnet seg med «Lusa».
Espen Borge:
Ánne Márjá Guttorm Graven:Låta er noe repetativ, men det er også det som gjør at låta fester seg.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Denne låta passer like godt for sene kvelder på dansegulvet som til å brukes som kickstart på en litt tung mandag.
Ánne Márjá Guttorm Graven:

Joikene

I tillegg til de seks poplåtene, er det også seks joiker som konkurrerer mot hverandre.

Joikene tar for seg personer, dyr og temaer som har betydning i artistenes liv. Forklaring for hver joik kan du se i faktaboks under de ulike bidragene.

Saara Hermansson – «Goeksege»

Sami Grand prix Deltaker fra Sverige
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
Espen Borge:En joik med vinger!
Ánne Márjá Guttorm Graven:Gøy med splitter ny dyrejoik fra sørsamisk område!
Espen Borge:Dette er helt utrolig! «Goeksege» er som å høre helt ekte fuglesang, jo!
Espen Borge:Her har vi vel med en av de mest oppfinnsomme joikene å gjøre?
Ánne Márjá Guttorm Graven:Joiken vekker ikke de store følelsene i meg, men jeg prøver å huske om jeg har hørt goeksege i det virkelige livet noen gang.
Espen Borge:Jeg visste at det finnes mange utrolige joiker i Sápmi, men dette er nok min nye favoritt.
Espen Borge:
Ánne Márjá Guttorm Graven:Kan være det er fordi jeg selv ikke har et sterkt forhold til lavskrike at jeg ikke klarer å kjenne joiken, eller så er det det at joiken ikke når inn til meg. Alt i alt en fin fremføring, men følelsen mangler.
Ánne Márjá Guttorm Graven:

Ingor Nila – «Johan Nils Bedar »

Sami GrandPrix 2023
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
Ánne Márja Guttorm Graven:I denne joiken beskrives Johan Nils Bedar med beskrivelser av steder, rein og reinmerke. Vi som ikke kjenner vedkommende får en forståelse av hans liv og lidenskap.
Espen Borge:Dette var en levende og leken joik!
Ánne Márja Guttorm Graven:Joiken gir meg følelsen av vårflytting over vidda, på en skuter med sola i ansiktet og langt fremme kan man skimte en skogsdal som forteller at det ikke er langt igjen.
Espen Borge:Jeg mener å høre de mange utfordringene reindriftsutøvere støter på i et livlig landskap.
Ánne Márja Guttorm Graven:Du kan ikke ikke like denne joiken, den har alle bestanddelene en god joik skal ha! Joiken kommer fra rett sted og går rett forbi ørene og inn i kroppen og hjertet til meg som lytter.
Ánne Márja Guttorm Graven:
Espen Borge:Jeg syns dette gir meg et visst innblikk i hva en reindriftsutøver ser og planlegger for. Enorme avstander skal tilbakelegges, og naturen byr aldri på det samme. Liv, leven og lek!
Espen Borge:

Heli Aikio – «Piegâkandâ»

Sami Grand Prix 2023
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
Ánne Márjá Guttorm Graven:Her formidles en rolig og omtenksom person, kanskje han kom med vinden, som en joik, i og med at joiken heter «Piegâkandâ», eller er det det at han står støtt i motvinden. Er faktisk litt usikker.
Espen Borge:Ifølge Aikio joiker hun naturen og naturvernet her, og i melodien finner jeg i alle fall et beskrevet landskap med elver, topper og daler.
Espen Borge:Dette føles som en vuggesang for meg. Men tenk om man kunne sovne til dette hver kveld!
Ánne Márjá Guttorm Graven:Denne joiken gjør meg litt frustrert, for jeg skulle så gjerne ha likt den bedre.
Espen Borge:Dette er nok en av de mest melodiske joikene jeg har hørt. Den er jo ekstremt behagelig å høre på!
Espen Borge:
Ánne Márjá Guttorm Graven:Her må jeg bruke klisjéen «det er ikke deg, det er meg», for det er virkelig ikke joiken sin feil. Det er jeg som har problemer med akkurat denne typen stemmebruk. Det blir for mye luft for min del, og jeg savner kraft.
Ánne Márjá Guttorm Graven:

Anders Isak Oskal – «Sárá Májjá»

Anders Isak Oskal
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
Ánne Márjá Guttorm Graven:Blir glad av å høre en gudfar joike sin guddatter så fint. Gudforeldre er spesielt viktig i samisk kultur, så tenker at Sárá Májjá er veldig heldig som blir joiket så vakkert.
Espen Borge:En dynamisk, men likevel melodisk og kraftig joik. Dette kunne jeg hørt på i timesvis.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Hør hvordan ordene flyter med melodien!
Espen Borge:Jeg tror denne joiken skal vise vitalitet, livsgnist og energi – det er i alle fall det den gir meg.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Her kommer det tydelig frem at dette er joiken til en som både er pen og flittig, og at Ánte Issát A. Oskal er veldig stolt av guddattera si. I joiken får vi også kjennskap til andre viktige personer i Sárá Májjás liv.
Espen Borge:Oskals stemme er så fortryllende at jeg vil høre ham joike alt fra A til Å.
Espen Borge:Blir rett og slett bergtatt!
Espen Borge:
Ánne Márjá Guttorm Graven:Liker spesielt godt hvordan han ordlegger seg i joiken. Det er også fint at han trekker frem det de to har til felles selv om det ikke er noe utelukkende positivt, altså at de kan også kan bli sint av og til.
Ánne Márjá Guttorm Graven:

Astrid Tuorda – «Unnavielja»

Sami Grand Prix 2023
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
Espen Borge:En joik fra en tydelig dyktig vokalist med lulesamisk opphav!
Ánne Márjá Guttorm Graven:Det er tydelig at Astrid er veldig glad i broren sin, siden hun joiker ham veldig vakkert.
Ánne Márjá Guttorm Graven:En melodiøs joik uten dajahusat (ord/joiketekst), fremført av en vakker, kanskje litt for pen, stemme.
Espen Borge:Tuordas nydelige stemme gir joiken en følelse av både festlighet og høytidelighet. Syns dette var vakkert å høre på, om enn noe poppete.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Det kan hende det er fordi jeg kommer fra en annen joiketradisjon, men for meg funker ikke denne joikemåten.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Jeg er heller ikke så glad i at en joik blir «avsluttet», jeg vil helst at den bare skal slutte, sånn at man bare kan fortsette på den når man begynner å joike samme joik igjen neste gang. Savner også dajahusat, uten det er det vanskelig å bli kjent med «unnaviellja».
Ánne Márjá Guttorm Graven:
Espen Borge:Det tilbakevendende melodipartiet er aldeles nydelig, og gjør dette til en joik det er veldig lett å huske.
Espen Borge:

Nils Johan Gaup – «Lise Merethe»

Sami Grand Prix 2023
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
Espen Borge:Her har vi en livlig joik som beskriver en ny kjærlighet, med de typiske opp- og nedturene det fører med seg.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Det er lett å høre at joiken kommer fra indre-Finnmark. Joiketeknisk er det bra, men den har ikke dajahusat (ord som joikes), og det trekker ned for min del.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Nils Johan henter stemmen fra sitt indre, og som lytter føler jeg joiken.
Espen Borge:Jeg blir redd for å forelske meg! Her er det mange hinder å forsere.
Espen Borge:Jeg blir dratt mellom glede og frykt, antagelig slik det forelskede paret joiken handler om.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Når jeg som lytter selv får lyst å joike, og også automatisk begynner å joike, da får jeg indre ro og glede.
Ánne Márjá Guttorm Graven:Det er en bra joik, men den vekker ikke de største følelsene i meg.
Espen Borge:Syns denne var nifsere enn jeg hadde håpa. Kanskje jeg mistolker den, men Gaup er i alle fall en mester på å formidle en ujevn og uforutsigbar utvikling mellom turtelduer.. Syns den er meget godt fortalt, men jeg ble stressa og redd for å forelske meg.
Espen Borge:
Ánne Márjá Guttorm Graven:Uten dajahusat, og uten å kjenne Lise Merethe, er det vanskelig å vurdere hva joiken formidler her.
Ánne Márjá Guttorm Graven:

Du kan stemme på din favoritt her under sendingen lørdag.