Drømmen om å dykke ned i virtuelle verdener er på ingen måter ny. Den har røtter helt tilbake til stereoskopet på 1830-tallet, faktisk.
Nå er drømmen så nærme og håndfast at den er i ferd med å sprenge seg ut av sitt smale nisjemarked for spesielt interesserte.
I løpet av et par uker med Playstation VR2 har jeg sittet i førerhuset i kule biler i «Gran Turismo 7». Det er så nærme faktisk bilkjøring at det grenser til magi.



MAGISK: Å kjøre bil med VR2 er nesten som å kjøre bil på ekte, selv uten et ratt som dette, skriver NRKs anmelder. Her fra spillet «Gran Turismo 7».
SONYJeg har måpt av de enestående vakre naturopplevelsene i «Horizon: Call of the Mountain». Jeg har pakket det superkule visuelle miljøet i rytmespillet «Thumper» rundt meg som et pulserende teppe.
Kajakk rundt Bjørnøya
Jeg har vendt tilbake til det glimrende «Tetris Effect: Connected» og følt musikken vibrere gjennom hele kroppen.
Og kanskje det mest imponerende av alt: Jeg har padlet rundt Bjørnøya i det fantastiske «Kayak VR: Mirage». Det er utrolig å tenke på at man kan ha naturopplevelser som dette i spill.



NATUROPPLEVELSE: I «Kayak VR: Mirage» kan du dra på padletur rundt Bjørnøya og padle om kapp med andre spillere.
For ordens skyld – flere av disse VR-spillene er også tilgjengelige på andre VR-plattformer. Men å få alt dette samlet til lanseringen av PS VR2 oppleves som et godt og nyttig bilde på hvor VR står i dag.
Vi nærmer oss en revolusjon. En fremtid hvor det å skille virtuelle verdener og virkeligheten kan bli en øvelse i filosofi. «The Matrix», bare uten verdens undergang. Får man håpe.
Vi er ikke helt der ennå, bare så det er sagt. PS VR2-headsettet sitter godt på hodet, men det strammer og føles litt ubehagelig etter en stund.
TÆRER I LENGDEN: VR2 sitter godt og er komfortabelt, men blir ubehagelig å ha på over lengre tid.
Foto: Skjermdump / SonyKnotete bevegelse
Grafikken er milevis bedre enn da VR fikk sin kommersielle lansering med Oculus Rift for 11 år siden. Jeg blir ikke kvalm, og jeg får ikke hodepine. Men vi trenger noen tusen piksler til før innlevelsen blir der den bør være.
Og så har vi en utfordring når det gjelder hvordan vi navigerer i disse miljøene. VR fungerer klart best når man sitter rolig i førersetet i en bil eller med spakene i et romskip. Det er mindre vellykket når bevegelsene blir mer komplekse, som i «Horizon: Call of the Mountain».
Men PS VR2 strekker seg langt for å minimere de iboende problemene VR-teknologien har i dag.



SITT NED: Man trenger ikke stå oppreist for å bruke VR2. I dette klippet har Sony fått Ozzy Osbourne til å teste spillet «Horizon: Call of the Mountain».
SONY / GUERRILLA GAMESHeadsettet er i mine øyne det mest komfortable på markedet i dag, med enkel justering av størrelse og en egen knapp som gjør at du kan se «gjennom» fronten hvis du for eksempel må ta telefonen eller finne en kontroller.
Det er til og med komfortabelt med briller, selv om jeg nok vil anbefale kontaktlinser for en fullverdig VR-opplevelse.
Øyesporing
Bevegelsesstyringen er ekstremt presis, noe som gjør det å se seg rundt ved å bevege på hodet føles naturlig.
Det samme kan man si om sporingen av øyebevegelser – det er uvant, men utrolig effektivt å for eksempel sikte på fiender bare ved å flytte på blikket.
De medfølgende øreproppene for 3D-lyd er også glimrende.



GODE KONTROLLERE: De to kontrollerne kombinerer følelsen fra den vanlige Dualsense-kontrolleren med bevegelsesstyring på en flott måte, mener NRKs anmelder. Her fra spillet «Pistol Whip».
SONYJeg har også blitt glad i de to medfølgende kontrollerne. De kombinerer følelsen fra den vanlige Dualsense-kontrolleren til PS5 med bevegelsesstyring, og passer perfekt til VR-opplevelser.
Og så er det herlig enkelt å sette opp PS VR2. Den krever bare én kabel, som du kobler til en PS5-konsoll. Kalibreringen er intuitiv, og den generelle opplevelsen er deilig «plug-and-play».
På toppen av alt dette får du også en egen kino-modus, som i praksis gir deg tilgang til en diger, virtuell skjerm du kan spille vanlige spill eller se film på. Den er bare 1080p, dessverre, men den er diger.
FORSVAR DEG: Skal du overleve i horrorspillet «Resident Evil Village», må du ta pistolene fatt.
Faksimile: CAPCOMOK pris
Hvis du allerede har en PS5 (og det må du altså ha for å kunne bruke PS VR2), er prisen ikke så aller verst. Den starter fra 6.700 kroner her i Norge, noe som er i det nedre sjiktet sammenlignet med konkurrenter med tilsvarende spesifikasjoner.
Det aller viktigste med alle spillplattformer, er naturligvis spillopplevelsene den leverer. Der har allerede PS VR2 et godt bibliotek, med «Gran Turismo 7», «Kayak VR: Mirage» og «Thumper» som personlige favoritter.
VR-oppdateringen til «No Man’s Sky» var ikke klar til testing ennå, men det gleder jeg meg enormt til. Det samme gjelder muligheten til å oppleve «Resident Evil Village» i VR, som jeg gleder meg og gruer meg til i omtrent like store doser.
Det er vanskelig å gi terningkast til spillplattformer. Det terningkastet vil bli misvisende over tid, og det er spillbiblioteket som til syvende og sist gir en plattform som PS VR2 verdi. Så jeg velger å la være.



UTFORSK GALAKSEN: I «No Man's Sky» skal spilleren fly romskip og kjempe mot roboter på fremmede planeter.
Sterke inntrykk
Men det er lett å anbefale PS VR2 til alle som er nysgjerrige på hva som er mulig i VR i 2023. Det er allerede mange gode spill tilgjengelig, og opplevelsene du får leverer sterke inntrykk.
Jeg må allikevel si at jeg personlig fortsatt foretrekker flate skjermer til mer komplekse spillopplevelser. Dessverre.
For det er jo dit jeg vil VR skal komme. Oppslukende opplevelser hvor man legger virkeligheten bak seg og glemmer at man har en diger klump på hodet.
Vi er ikke helt der ennå. Men PS VR2 er et flott eksempel på hvor nærme vi faktisk er.
PS: VR er ikke anbefalt til barn under 12 år, og bør også brukes med måte av barn over 12. Teknologien er laget for ferdig utviklede øyne.
NÆRMER OSS «THE MATRIX»: – Playstation VR2 er en betraktelig forbedring fra forgjengeren, men det er ikke feilfritt, sier spillanmelder Rune Fjeld Olsen.