Hopp til innhold
Anmeldelse

Som et manus til en freds­film

«Ut av jungelen» er en strålende innføring i hvordan du kan stoppe en borger­krig.

Tove Gravdal, bokomslaget til "Ut av jungelen" og Dag Nylander.
Foto: KATINKA HUSTAD/SPARTACUS FORLAG/MADS BAKKEN
Bok

«Ut av jungelen»

Dag Nylander og Tove Gravdal

Sakprosa/dokumentar

Spartacus Forlag

Motsetningene rundt bordet var enorme da FARC-geriljaen og myndighetene i Colombia satte seg ned for å forhandle i 2012.

De to stridende partene hadde vært låst fast i en ødeleggende borger­krig i femti år, de fleste kjente til motstanderne av navn og rykte.

Nå satt de overfor mennesker som var ansvarlig for kidnappinger og drap på sine egne venner og slektninger, mennesker de nå skulle samtale med og komme til enighet med.

Og på side­linjen av det hele satt Norge.

Jurist og diplomat Dag Nylander var Norges representant og fungerte ikke som megler, men som observatør og tilrette­legger.

Dag Nylander / Fredsarbeid i Colombia

STUDERER KARTET: Dag Nylander ble godt kjent med Colombias terreng under sine mange helikopterturer ut til alle deler av landet. FARC hadde sine geriljabaser dypt inne i jungelen.

Det gjaldt å være godt skodd til operasjonene ut i Colombias jungel. Bilde fra Dag Nylanders bok "Ut av jungelen".

BOOT CAMP: Godt fottøy var nødvendig under operasjonene i Colombias jungel.

Hver gang vi hentet Farc-utsendinger i jungelen, sto geriljasoldatene klare og ventet på
oss når helikopteret landet.

ALLTID BEREDT: Bevæpnede geriljasoldater sto klare når Nylander og kollegene landet.

Vi unnlot å ta bilder under uthentingene av Farc-delegater og gisler. Men mot slutten av fredsprosessen slakket vi litt på reglene. Dette bildet av helikopteret og en Farc-soldat
er tatt i Putamayo i juli 2015.

GERILJAGLIMT: Nylander og kollegene voktet seg fra å ta bilder under uthentingene av FARC-delegater og gisler, men gjorde et unntak mot slutten av prosessen. Dette bildet av en geriljasoldat er tatt i Putamayo-regionen i 2015.

Mange av operasjonene for å transportere folk til og fra Havanna var kompliserte, og innebar flere etapper. Her er en av operasjonene skissert.

UT PÅ TUR: Operasjonene for å hente FARC-delegater og gisler ut av jungelen var logistisk innviklet. Her er en av reiserutene skissert.

Fredsnasjonens største suksess

Historien om freds­prosessen i Colombia får meg til å tenke på hvorfor det lages det så mange krigs­filmer og så få freds­filmer.

Fordi krigen er spennende, medrivende og dramatisk, og dermed strålende filmstoff, mens freden er tålmodig, omstendelig og vanskelig.

Det er kanskje også grunnen til at det er så vanskelig å få folk til å slutte å krige og, i mangel av et bedre ord, begynne å «frede».

Med god hjelp av den erfarne journalisten Tove Gravdal greier Nylander å fortelle denne historien om den største suksessen for freds­nasjonen Norge, og hvordan vi var med på å styre denne kronglete freds­prosessen i mål.

Dag Nylander under fredsforhandlinger med Farc på Cuba i 2015

FRA FARC TIL ARK: Dag Nylander, her sammen med den kubanske diplomaten Rodolfo Benitez, var sentral under fredsforhandlingene mellom FARC-geriljaen og myndighetene i Colombia på Cuba fra 2012 til 2016. Nå foreligger historien hans i bokform.

Foto: Omar Nieto

En permanent krig

«Ut av jungelen» begynner med for­historien til freds­prosessen, som var en tilnærmet permanent borgerkrigs­tilstand i hele forrige århundre.

Så hvorfor kom FARC på glid og åpnet for tanken om å legge ned våpnene?

Etter femti år med væpnet krig­føring hadde en viss krigs­tretthet hadde satt inn, samt en innsikt i at revolusjonen ikke var kommet så mye nærmere.

Det var også avgjørende at president Juan Manuel Santos fra det liberale partiet tok initiativ til forsoning.

Santos skjønte at bedring av de sosiale forholdene for de fattige i landet måtte være en del av løsningen.

Ellers ville det stadig være påfyll av nye rekrutter til de ymse politiske og kriminelle bandene.

Les også Nobels fredspris tildeles Colombias president Santos

Nobelkomiteen har besluttet å gi Nobels fredspris for 2016 til Colombias president Juan Manuel Santos for hans innsats for å få slutt på den 52 år lange borgerkrigen i landet.

Oss og dem

Forhandlingene begynte i 2012, de skulle vare i fem år. Tilbake­slagene var mange, og friksjonen betydelig, både mellom partene og innad mellom hauker og duer i hver gruppe.

Dag Nylander fulgte hele denne nitide og frustrerende prosessen, nærmest fra dag til dag.

Han gir livaktige skildringer av de store og karismatiske personlighetene, stort sett menn med betydelige ego og sterk vilje, som ikke har et naturlig hang til å gi etter for den livs­lange fienden.

Farcs forhandlingsleder Iván Márquez sammen med sin høyre hånd Jesús Santrich i Havanna i desember 2012. Santrich var nesten blind og gikk alltid med mørke solbriller.

I STARTFASEN: FARCs forhandlingsleder Iván Márquez sammen med sin høyre hånd Jesús Santrich i Havanna i desember 2012. Santrich var nesten blind og gikk alltid med mørke solbriller.

Foto: Omar Nieto /

Den søramerikanske macho-posituren gjør ikke denne prosessen noe enklere:

«At Farcs nye forhandlings­leder var kunnskapsrik og svært velformulert, forsto jeg raskt etter de først timene sammen med ham. Men han hadde en omskiftelig personlighet, med vaktsomme, mørke øyne bak tykke brille­glass. Márquez kunne være vennligheten selv, interessert og høflig. Tidvis var han også teatralsk og selvhøytidelig, og han hadde en hang til å sitere historiske personer, gjerne lange utdrag fra Simón Bolívars mange skriftstykker.»

«Ut av jungelen» er en fascinerende studie i gruppe­dynamikk, hvor den grupperingen som sitter på Cuba og forhandler, til slutt begynner å tenke på seg selv som et nytt vi.

Samholdet mellom de som kjemper på samme side, må vike for samholdet mellom de som sitter sammen og forhandler om fred.

Dag Nylander og Tove Gravdal har gjort en utmerket jobb med å dokumentere den lange, utmattende prosessen med å få partene til å komme fram til enighet.

Nylander har god hukommelse og observasjons­evne, og detaljrikdommen og de mange pussige øyeblikkene gjør det hele levende.

Den cubanske avisen Granma fastslo etter våpenhvileavtalen i juni 2016 at «fred er
ingen utopi». Bildet på avisens førsteside viste fra venstre FNs generalsekretær Ban
Ki-moon, president Juan Manuel Santos, Cubas president Raúl Castro, Farc-leder
Timosjenko og Norges utenriksminister Børge Brende.

ENDELIG I MÅL: Den kubanske avisen Granma skrev etter våpenhvileavtalen i juni 2016 at «fred er ingen utopi». Fra venstre FNs generalsekretær Ban Ki-moon, president Juan Manuel Santos, Cubas president Raúl Castro, FARC-leder Timosjenko og Norges utenriksminister Børge Brende.

Foto: Dag Nylander

Jakten på Max

For min del kommer jeg til å huske FARC-geriljaen på sightseeing i Oslo etter en lang pressekonferanse i Hurdal, på jakt etter statuen av Max Manus.

De har sett filmen, nemlig, og ser på Max Manus som en helt, en frihets­kjemper som dem selv. Men det gikk ikke som ønsket:

«Akershus festning var stengt, dermed var det umulig å hilse på Max Manus. Regnet silte, og det var ikke lett å danne seg noe inntrykk hverken av Slottet eller rådhuset, der Nobels freds­pris deles ut. Turist­innslaget ble kort, så bar det til Gardermoen igjen, hvor de to innleide flyene ventet på Farcs utsendinger.»

«Ut av Jungelen» er en ypperlig innføring i hvordan du kan stoppe en borgerkrig.

I tillegg byr boken på dype innsikter i hvordan homo sapiens fungerer som politisk dyr, samt et fascinerende blikk på dette store, vakre og plagede landet Colombia.

Hei!

Jeg heter Ola Hegdal, og leser og anmelder bøker for NRK. Gjerne krim og spenningslitteratur, eller sakprosa. Les gjerne anmeldelsen min av «Anomalien» av Hervé Le Tellier, «Du er bonde» av Kristin Auestad Danielsen eller «Natteløperen» av Karin Fossum.

Pangstart på 2023 Alle geriljagrupper har inngått fred med regjeringen

President Gustavo Pedro i Colombia

Korrespondentbrev fra 2020 – Mye er blitt bedre, men freden er fortsatt truet

RQESRWlisx8